Ponos Hrvatske: Ruža Veselčić-Šijaković organizirala je pomoć izbjeglicama

Svim malim ljudima koji su napravili veliko djelo Udruga Ponos Hrvatske već jedanaesti put dodjeljuje godišnja priznanja za hrabrost i humanost. U emisijama Dobro jutro, HrvatskaHrvatska uživo te na webu HRT-a od 22. prosinca pratimo dvadesetak priča dosad nepoznatih, hrabrih junaka.

Zahvaljujući načelnici Tovarnika Ruži Veselčić-Šijaković svi su građani tijekom prvog izbjegličkog vala izašli na ulice i za izbjeglice pripremili hranu i piće, pekli kolače i peciva te pokazali Hrvatsku u najboljem izdanju. Premda Veliku Britaniju nije ni vidjela, načelnicu Tovarnika, njezini sumještani i poznanici zovu još i 'Čelična lady', a kako i ne bi kad je najveći izbjeglički val u Hrvatskoj dočekala hrabro - u stilu pravog vođe.

Ja sam bila jedna mala karika u lancu, zapovjedna struktura. Moj zamjenik Jasmin je odradio lavovski posao, pa civilna zaštita, naši volonteri, udruga Vinko Paulski. To je zahvala svima, a morao je netko i koordinirati, kaže Ruža Veselčić-Šijaković. Tovarničani, i sami izbjeglice u vrijeme Domovinskog rata, ni trena nisu dvojili odazvati se na poziv za pomoć ili ne. Mi smo prošli i rat tako da znamo što znači napustiti svoj dom. To je jako teško i nadamo se da će se tamo smiriti situacija da se ti ljudi mogu vratiti, dodaje načelnica.

Jednako tako reagirali su mještani svih slavonskih sela kroz koja su izbjeglice prolazile, pa tako i susjedne Ilače. Sve smo to prošli. Ne mogu reći da u početku nije bilo straha, nismo bili svjesni u kolikim se to razmjerima kreće i kako će to biti, međutim kada smo vidjeli te ljude, mi smo se vratili u devedesete kad smo mi morali isto tako bježati od rata. Svatko je dao od sebe koliko god je mogao, kaže Mirjana Cerjan iz Ilače. U svojoj skromnosti Ruža ovo priznanje ne želi zadržati samo za sebe.

Kad sam čula za priznanje Ponos Hrvatske, ja sam bila oduševljena jer to nije priznanje samo meni. To je priznanje svakom djetetu koje je u školi skupljalo svaku svoju najdražu igračku da bi je podijelilo sa djetetom iz Sirije. To je priznanje svakom djetetu koje je sa svojim roditeljima dijelilo vodu, hranu i odjeću, rekla je Veselčić-Šijaković. Dodala je kako je to priznanje cijelom istoku Hrvatske, zahvala svim susjednim općinama na istoku naše zemlje koje su sudjelovale u izbjegličkoj krizi.