S Malte u Lepoglavu radi volontiranja

Svakoga dana Abraham Azzopardi provede osam sati u lepoglavskoj Nezavisnoj udruzi mladih volontirajući na izradi europskih, ali i drugih projekata.

I tako već pet mjeseci. Uvijek mi je bilo zanimljivo što rade. To je bio jedan od glavnih razloga zašto sam došao ovamo, kako bih učio od njih. Također, zanimali su me europski projekti, to je bio drugi razlog zašto sam došao, ali i kako bih upoznao ovu kulturu, proveo ovdje neko vrijeme... Uistinu je mnogo razloga zašto sam došao, kaže Abraham.

Kako priznaje, isprva mu je život u Lepoglavi bio neobičan. Jer Rabot na Malti, odakle dolazi, znatno se razlikuje od našega kraja. Danas je ipak malo drukčije. Živim ovdje već pet mjeseci i to će biti dio mog života želio ja to ili ne. Sigurno ću doći ponovno, kako bih opet vidio prijatelje ili već radi nečega drugoga, iskren je. Mario Žuliček iz Nezavisne udruga mladih hvali ga da se poprilično integrirao i da ima već dosta prijatelja, a prava je atrakcija kada navrati u školu. Druguje i s dobrovoljnom vatrogascima.

No, pisanje projekta ipak je prioritet. Abraham radi na njih četiri, a Udruga će ih uskoro prijaviti na natječaje Europske unije. Dokazao se i na profesionalnom planu. Zdrave radne discipline, puno znanja i iskustva, i želje da to znanje i razmjenjuju, riječi su kojima ga opisuje mentor Hrvoje Kovač.

A Abraham tu ne staje. Uz volontiranje, druženje s domaćinima, redovito uči i hrvatski.