VIDEO: Nakon 10 sati sastanka o Crnoji nije odlučeno ništa

Nakon više od 10 sati sastanka premijera Tihomira Oreškovića s potpredsjednicima Vlade Tomislavom Karamarkom  i Božom Petrovom o sudbini ministra hrvatskih branitelja Miji Crnoji nije odlučeno ništa.

Ujutro se nastavlja sastanak prije sjednice Vlade koja je u 10 sati i ministar Crnoja neće biti na njoj. Oko cijelog slučaja u Vladi će se konzultirati i s drugim pravnim stručnjacima o dokumentima koje je Crnoja donio u svoju obranu na optužbe. 

Te konzultacije trebale bi premijeru i potpredsjenicima Vlade Karamarku i Petrovu dati jasnu sliku jesu li kršeni zakoni i u kojem obimu. Potom će premijer i njegovi potpredsjednici donijeti odluki o sudbini Crnoje.
Doznaje se da su na ovom dugom sastanku bili temeljiti pa su se zato toliko dugo i zadržali. Ne žele odlučivati na temelju informacija iz medija ili vlastitim mišljenjima nego na mišljenjima stručnjaka.

Konačna odluka o sudbini Crnoje, ostaje li ministar ili će biti smijenjen, očekuje se nakon sjednice Vlade, oko 14 do 15 sati.

Podsjetimo, oko 14.30 počeo je drugi sastanak ministra branitelja Mije Crnoje s premijerom Tihomirom Oreškovićem. Naknadno su u Vladu pristigli i potpredsjednici Tomislav Karamarko (HDZ) i Božo Petrov (Most), ali i predsjednik HDZ-ovog odbora za veterane Josip Vidović.

Sastanak je završio oko jedan sat, kada su iz Vlade otišla tri automobila. Izjava nije bilo. S obzirom na dužinu trajanja sastanka očito je da postoji prijepor oko ostanka ili odlaska Crnoje. Nešto prije ponoći novinarima je glasnogovornik HDZ-a Ivan Jabuka rekao kako ne zna ima li smisla čekati jer da odluke o Crnoji možda neće biti do ujutro.

HRT doznaje da je Crnoja na sastanak donio mnogo dokumentacije kako bi se branio od optužbi. Neslužbeno se doznaje da su cijelo popodne u Banskim dvorima konzultirani i pravnici. Poznat je stav Oreškovića, Karamarka i Petrova - ako je Crnoja kriv mora otići s ministarskog mjesta. Stoga i raspravljaju s Crnojom. Odluka je svakako teška, samo pet dana nakon što je Vlada izglasovana u Sabora.

U srijedu je održan već jedan sastanak ministra i premijera nakon kojeg je Crnoja izjavio: 'a ostajem ministar, sve sam vam rekao i dokumentirao. I dalje sam ministar hrvatske Vlade - to je završena priča'. U obranu ministra stao je Željko Glasnović.

Orešković: Popodne ću iznijeti svoj stav o tome

Na pitanje je li razgovarao s Crnojom i hoće li ga smijeniti, premijer je rekao da je razgovarao s njim ujutro, da će to učiniti i popodne i da će onda iznijeti svoj stav o tome.

Ministar branitelja Mijo Crnoja u Saboru je ponovno potvrdio da nema razloga za davanje ostavke. Komentirajući zahtjev SDP-a za njegov opoziv, rekao je kako je to njihovo demokratsko pravo. Na pitanje novinara koja mu adresa piše na osobnoj iskaznici odgovorio je kako piše Gradna 85b jer ondje želi sagraditi kuću.

'Nisam ni s kakvom namjerom išao mimo zakona. U Samoboru sam prijavljen i ondje živim od 2003., a na ovu adresu sam prijavljen od 2011.', kazao je. Za kredit od 56 tisuća eura koji je dobio za izgradnju kuće rekao je kako ga uredno vraća te da taj novac čuva oročen na privatnim računima.

Crnoja od Samobora nije tražio građevinsku dozvolu

Dodao je i kako ne postoji rok za korištenje tog kredita. 'Ja sam svoj status stambenog zbrinjavanja branitelja riješio. 'Dodjelom tog kredita mene je RH zbrinula. Sve drugo - jesam li izgradio kuću, jesam li s pomoću tog novca otišao na put oko svijeta, jesam li trebao izgraditi rohbau kuću u roku od tri godine - sve to ne stoji. Znači ja sam s tim novcem mogao napraviti i mogu raditi što hoću - to je moj novac, ja kredit vraćam', kazao je Crnoja. Na pitanje novinara je li to moralno odgovorio je kako je vlasnik zemljišta i s njim može raditi što hoće - prodati, založiti ili darovati jer je to njegovo pravo.Miro Bulj: Stajalište mosta bit će jasno

Na pitanje misli li da Crnoja treba odgovarati jer je prekršio zakon podignuvši stambeni kredit koji nije utrošio za tu namjenu, zastupnik Mosta Miro Bulj je rekao kako je hrvatska država opljačkana. Kriminalci su je doveli na ovu razinu - tako da bilo koju nezakonitost, ako postoji, naravno treba sankcionirati jer svi moraju biti isti pred zakonom. Mi ćemo u Mostu o tome voditi brigu. Stajalište stranke bit će jasno. Naglasio je da on nije imao nikakva saznanja ni informacije o Crnojinu kreditu. 


Petrov: Nadam se da će se istom mjerom mjeriti i druga strana

Nije htio komentirati slučaj Crnoja, napomenuo je samo da ljudi iz MOST-a imaju svoj stav i znaju kako bi postupili, nadaju se da će i partneri postupiti isto.