Milanović: Dajemo Oreškoviću 24 sata da smijeni Crnoju

Bivši premijer Zoran Milanović i bivši ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić održali su konferenciju za novinare u povodu afera u koje je umiješan ministar branitelja Mijo Crnoja.

Nadam se da je kolegama jasno koga su doveli na vlast u Hrvatskoj, ako je dio toga što se navodi o ministru istina, mora biti smijenjen odmah, dajemo 24 sata za to ili pokrećemo inicijativu u Saboru da se to učini ondje, poručio je Milanović.

U vezi s optužbom za krađu mandata rekao je da ne zna protiv koga je DIP podnio prijavu, možda protiv sebe? Nitko nije imao prigovora nakon izbora. Na njima se ne može potkradati, eventualno u malim sredinama, ali to nisu tektonske pojave, rekao je. Neshvatljivo nam je da predsjednik DIP-a podnosi na temelju jedne ulične insinuacije kaznenu prijavu zato jer je nešto načuo.

Milanović se osvrnuo i na jučerašnji prosvjed. Jučer smo vidjeli jedan filofašistički marš tisuća ljudi u Zagrebu. Najstrašnije je u toj priči što je ta gomila predvođena i jednim potpredsjednikom Sabora koji je zapravo duhovno jedan obični ulični huškač. To je sramota. Takav je došao pred jedno neovisno vijeće, upada i prijeti jednoj uglednoj novinarki, a na sve to vlast šuti. Gospodin Orešković šuti, a ne smije ako želi da ga zovemo premijer Orešković. Mora reagirati na takve stvari.

Poručio je kakoje taj događaj još jedna sramota koja pokazuje kakva se desnica okupila. Gospodo, nemojte nas izazivati, nemojte da vam građani pokažu što misle o vama!, rekao je.

Ako ti polusvijet organizira izbore, nitko ti ne može pomoći, komentirao je pisanje medija o mogućoj smjeni ravnatelja SOA-e Dragana Lozančića. Samo predsjednica, Lozančić i ja znamo što je Lozančić napravio za Hrvatsku. Ako ga smijene, sigurno neće ostati bez posla, rekao je. Neka znaju filonacisti da ih se ne bojimo. Većina nas razmišlja o tome kako da se borimo protiv ove nepogode i nečisti.

Na novinarsko pitanje zašto premijeru Oreškoviću daju 24 sata za smjenu ministra Crnoje, Milanović je odgovorio kako je to dužnost oporbe. Dajemo razumno razdoblje. Most će dobro znati što znače ta 24 sata, poručio je.   

Podsjetimo, nakon prijedloga o osnivanju registra izdajnika, u središtu interesa javnosti našla se i adresa prebivališta novog ministra branitelja Mije Crnoje. Oporba traži smjenu, spornim navode fizički obračun na kolodvoru, navodno zlostavljanje udovice Vesilina Marinova, dodjelu zemljišta u Samoboru na kojemu ministar još nije izgradio kuću te neplaćanje prireza Zagrebu. HDZ i Most navode da će prvo sve ispitati i onda, ako treba, sankcionirati. Ministar demantira optužbe i prijeti tužbama svima koji su sudjelovali u 'harangi'.