Izraelska predstava o dječjem iskustvu holokausta u kazalištu 'Trešnja'

Zagrebačko Gradsko kazalište Trešnja ugostit će 27. siječnja, povodom Međunarodnog dana sjećanja na holokaust, izraelsku predstavu 'Inače', temeljenu na sjećanjima židovke Chave Eve Nissimov, rođene u Varšavi 1939., najavljenu kao emotivno putovanje zakutcima dječje duše izgubljene u kaosu nacističkih progona.

Kako se ističe u najavi gostovanja, riječ je o neobičnom kazališnom komadu nastalom prema Evinoj knjizi 'Djevojčica od nekuda' (A Girl from There, 2015.), u kojoj se prisjeća iskustava koja je kao trogodišnja djevojčica pretrpjela bježeći zajedno s majkom iz varšavskoga geta. Knjiga priča njezinu priču: tijekom prvog bombardiranja Varšave, mala beba Eva nalazi se u skloništu, u naručju svoje dadilje. U trenutku kada je majka uzme iz dadiljina naručja, eksplodira bomba i dadilja izgubi ruku.

Tako počinje 'putovanje za izgubljenim zagrljajem',
stoji u najavi. Evin otac i ostali članovi obitelji su ili ubijeni ili nestali. Mala Eva i njezina majka prvo se skrivaju po raznim varšavskim skloništima, da bi konačno Evu u vreći prokrijumčarili na selo, gdje se sljedeće tri godine skriva kod jedne kršćanske obitelji. Tri godine ne izlazi iz kuće u strahu da ju netko ne otkrije, a većinu se vremena skriva iza ormara i sanja bolja vremena, dodaje se u najavi.

Predstava 'Inače' (Otherwise), čiju koncepciju i režiju potpisuje Elit Veber, vodi na metaforičko putovanje najdubljim unutarnjim skrovištima duše pohranjenim unutar toga ormara; putovanje koje se dijelom odvija kroz fragmente sjećanja odrasle Chave. Utjelovljuje je glumica Rotem Goldenberg, koja dijeli pozornicu s lutkama, dok iz pozadine dopire glas stvarne Chave, koja se s bolom i žaljenjem prisjeća onoga što je kao trogodišnja djevojčica vidjela i iskusila u holokaustu.

Predstavi će prisustvovati i spisateljica prema čijoj autobiografskoj knjizi je nastala, a više o tome doznala je ekipa emisije 'Dobro jutro, Hrvatska'. Predstava počinje u 17 sati, a ulaz je slobodan za roditelje i odraslu djecu.