Ponos Hrvatske: Nizar i Dragana Shoukry volontirali su i nesebično pomagali izbjeglicama

Svim malim ljudima koji su napravili veliko djelo Udruga Ponos Hrvatske već jedanaesti put dodjeljuje godišnja priznanja za hrabrost i humanost. U emisijama Dobro jutro, HrvatskaHrvatska uživo te na webu HRT-a od 22. prosinca pratimo dvadesetak priča dosad nepoznatih, hrabrih junaka.

Jedan od njih je i sirijac Nizar Shoukry koji u Hrvatskoj živi od 1984., a rodom je iz sirijskoga grada Alepa. On je prvi pohitao u pomoć napaćenim sugrađanima koji su stizali u prihvatilište u Slavonskom Brodu. Prestrašenim, promrzlim i gladnim na materinjem jeziku objašnjavao je što se dogodilo i kamo su došli te pitao što trebaju i pomagao. 

Jednostavan i uvijek nasmijan Nizar Shoukry dobri je duh Lovasa i Tovarnika. Iako je Slavonac tek tri godine svi ga obožavaju. Nizar je iz Sirije u Hrvatsku došao studirati, no nakon završetka nije se vratio u Alep već se zaposlio kao stomatolog u Tovarniku. Ovdje su me jako lijepo prihvatili. Kao doktoru u Tovarniku pacijenti mi dolaze i ne napuštaju ordinaciju. Sve više i više ih imam, kaže Nizar.

Njegova supruga Dragana je rođena zagrepčanka, no arapski jezik govori kao da joj je materinji. Dobro joj je došao za vrijeme izbjegličke krize kada je s megafonom u ruci hodala među izbjeglicama. Tamo tada nitko nije znao arapski i ja sam došla pomoći. Njima je bilo lakše čim im se netko obratio na njihovom jeziku. Već kad ih je pozdravio i rekao im gdje su, kakva je procedura te što će dalje biti s njima, već im je bilo lakše, objašnjava Dragana.

Radili su oboje dan i noć bez sna i odmora. Njihove riječi na umorne i iscrpljene izbjeglice djelovale su smirujuće i ohrabrujuće te im puno pomogle. Ja sam bio jedini od volontera koji zna arapski jezik i jedini koji je uspostavio kontakt s policijom te sam otišao na teren. Mogao sam komunicirati s velikim brojem ljudi, svi su me poštivali i slušali te nije bilo nikakvog incidenta, dodaje Nizar.

Kad se i za 20 godina spomene izbjeglička kriza spomenut će se i imena Dragane i Nizara. Njihova velika pomoć uvijek će se spominjati, a njima je drago što su i oni postali dio hrvatske humanosti i povijesti.