Samoborske karnevalske krafne

Kako napraviti kvarnerske fritule u Matuljima je doznala prošlog tjedna riječka ekipa. A kako pripremiti tradicionalne samoborske karnevalske krafne doznao je Meštar u Rudama pokraj Samobora.

Davor Meštrović okušao se u pripremi krafni. U tome mu je pomogla gospođa Franka Štengl iz Ruda, mjesta pokraj Samobora. Za Franku kažu da radi najbolje krafne te je za gledatelje Dobrog jutra otkrila neke svoje tajne. Svoje prve krafne, uz pomoć mame i bake, Franka je ispekla već s 10 godina.

Krafne à la Franka
Sastojci:  
    50 dag brašna (oštrog ili namjenskog)
    2 žlice šećera
    4 žlice ulja
    2 žlice ruma
    2 žutanjka
    1 jaje
    4 dag kvasca (svježeg)
    1 vanilin šećer
    malo soli
    limunova korica
    mlijeko

    ulje za pečenje

U posudu prvo stavite sve suhe sastojke, malo promiješajte te dodijate limunovu koricu. Ne zaboravite prije ribanja korice limun dobro oprati, pa čak ako imate i domaći neprskani.  Nakon toga dodajte jaja i promiješajte. Dodajte ulje i rum. Promiješajte. Kvasac dobro izmrvite i dodajte u smjesu, dobro izmiješajte i tek onda dodajte mlijeko. Toliko da dobijete, kako kaže Franka, sluzavo tijesto koje se lijepi za ruku. Zatim dodajte još brašna dok ne dobijete dobro umiješano mekano tijesto.

Tijesto se treba dva puta dići, prvi puta ga ostavite da se diže najmanje 45 minuta u zatvorenoj posudi. Tako dignuto tijesto razvaljajte i razrežite na 12 kvadrata. Svako kvadratić izradite i napravite od njega kuglicu te ih stavite da se dižu, sa svake strane 15 minuta, pokrijte ih čistom krpom. Pokušajte sve to raditi u dobro zagrijanoj prostoriji, na minimalno 28°C.

U posudi dobro zagrijte ulje. Je li dobro zagrijano možete provjeriti tako da u ulje stavite vršak kuhače, ako se otpuštaju mjehuriće ulje je dovoljno vruće. Uzimajte krafne ispod krpe, pokušajte ih ne otkrivati i stavite ih u vruće ulje na onu stranu na kojoj nisu leže. Posudu poklopite i tako pecite krafne 40-ak sekundi. Otklopite i okrenite krafne na drugu stranu i pecite otklopljeno dok ne dobiju lijepu zlatno žutu boju. Izvadite ih stavite na papirnatu salvetu da se upije višak masnoće.

Pekmez za punjenje, najbolje domaći od marelica, lagano ugrijte i dodajte malo mlijeka da postane kremast. Pečene i prohlađene krafne pomoću šprice, sa strane ili od dna, napunite pekmezom.

Prije posluživanja pospite ih šećerom u prahu.
U slast!