Previše folne kiseline nakon pedesete oslabljuje imunosni sustav

Unos prevelike količine folne kiseline u organizam osoba starijih od 50 godina mogao oslabjeti njihov imunosni sustav zbog čega bi mogli postati podložniji infekcijama, upozoravaju američki znanstvenici.

Folna kiselina je sintetička tvar vitamina B9 (folata) koji se koristi u vitaminskim suplementima. Vitamin B9 nalazimo u zelenom i lisnatom povrću, špinatu, šparogama, blitvi, peršinu, brokuli, potom u grahu, leći, orasima, žitaricama, jajima, ribi...

U Sjedinjenim Državama, podsjećaju znanstvenici sa Sveučilišta Tufts, 35 posto odraslih osoba svakodnevno uzima dodatke prehrani u obliku kapsula, među kojima je i vitamin B9. Ističu da je folna kiselina važna u mnogim metaboličkim procesima i nužna za diobu stanica, osobito u procesima diferencijacije i rasta stanica embrija, pa je njezino uzimanje vrlo važno u trudnoći i razdoblju prije trudnoće jer umanjuje rizik od deformacije neuralne cijevi ploda. Trudnicama se preporučuje uzimanje 600 mikrograma dnevno, a dnevno preporučena doza u uobičajenim okolnostima je između 200 i 400 mikrograma.

Nedavno istraživanje pokazalo je da dodatna količina folne kisline kod osoba starijih od 50 godina može biti kontraproduktivna. Rezultati studije objavljeni u časopisu Journal of Nutritional Biochemistry upućuju na to da bi trebalo revidirati podatke o uzimanju određene količine folne kiseline, osobito kod starijih osoba. Znanstvenici su, naime, ustanovili da postoji povezanost između uzimanja povećane količine folne kiselina i smanjenja obrambenih sposobnosti imunosnog sustava, osobito kad su posrijedi virusne infekcije i karcinomi.

Istraživanje provedeno na starijim laboratorijskim miševima kojima su davane visoke doze folne kiseline, koje su odgovarale dnevnoj dozi znatno većoj od preporučene za ljude, pokazalo je disfunkciju i promjene u procesu razvoja NK-stanica (natural killer), odnosno limfocita s urođenom sposobnošću uništavanja ciljnih, primjerice tumorskih stanica s kojima su u dodiru.

Disfunkcija NK-stanica rezultira povećanom osjetljivošću orgnaizma na virusne infekcije i karcinome, a poznato je da su te stanice primarne u zaštiti prirodno oslabljenog imunosnog sustava starijih osoba. To je osobito važno za žene jer je ranija studija pokazala da je u krvi 78 posto žena u menopauzi koje su bile dobrog zdravlja, pronađena velika količina nemetabolizirane folne kiseline, što upućuje na njezin prevelik unos. Aktivnost NK-stanica kod iste grupe žena bila je znatno slabija.

Zbog svega navedenog potrebno je ponovno precizno procijeniti potrebnu količinu folne kiseline koja će starijim osobama biti od koristi, zaključuju znanstvenici.