Održana 11. Noć muzeja

U noći s petka na subotu 250 institucija, muzeja, galerija, knjižnica i arhiva otvorilo je svoja vrata za 11. Noć muzeja u više od stotinu gradova diljem Hrvatske. Rezultati se još zbrajaju, a organizatori se nadaju da će se premašiti prošlogodišnjih 260.000 posjetitelja.

Ovogodišnju Noć muzeja obilježila je tema 'Utemeljitelj i reformator Josip Juraj Strossmayer, hrvatski mecena', kojom se odaje počast tom velikom političaru i biskupu, čija je 200. godišnjica rođenja obilježena prošle godine. Pomoćnica ministra kulture Vesna Jurić-Bulatović rekla je kako se s Noći muzeja nastoji promovirati hrvatsku kulturu na način imanentan novim tehnologijama i spoznajama, što je intencija u razvijenim zemljama.

Ivica Lovrić, pročelnik Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i sport grada Zagreba smatra kako u hrvatskoj kulturi nema manifestacije s tako velikim interesom publike. Pozvao je građane da obiđu više od pedeset lokacija, na koliko će ih se, samo u Zagrebu održati različita događanja. Tradicionalno Noć muzeja će trajati od 18 sati do jedan sat iza ponoći i ulaz je besplatan.  

Jedna od izložbi koju građani mogu posjetiti u Noći muzeja je 'Skulptura i nagost - tjelesnost i erotika u djelima Ivana Meštrovića' u Gliptoteci Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti.