Narodna baština Našica i okoline ima svog čuvara

Miroslav Šarić iz Našica osvojio je 3. mjesto za zimsku nošnju na nedavno održanoj manifestaciji 'Zimsko spremanje'  koja se već 17 godina održava u Antinu kod Vinkovaca.

To je jedina manifestacija u Slavoniji na kojoj natjecatelji odijevaju zimske narodne nošnje. Miroslav se natjecao u kategoriji momaka u narodnoj nošnji našičkoga šokačkog šora, a na sebi je imao košulju djeda koja je stara 90 godina. Ta je nagrada samo je jedna u nizu koje je Miroslav već osvojio, a za poseban doprinos dobio u očuvanju narodne baštine primio je i nagradu Grada Našica.

Zanimljivo je kako ima tek 26 godina i jedini je privatni kolekcionar narodnih nošnji i tradicijskih predmeta u našičkom kraju. Riječ je o svestranom mladiću koji je prije desetak godina odlučio skupljati dijelove narodnih nošnji i do danas je prikupio više od 800 primjeraka različitih odjevnih predmeta s područja Našica i okolnih sela. Manji dio kolekcije ovog entuzijastičnog čuvara našičke baštine čine tekstilni predmeti – ponjave, stolnjaci i peškiri. Originalni dijelovi narodne nošnji stari su i više od 100 godina.

Karirana pregača iz Feričanaca stara je 150 godina i najstariji je predmet u kolekciji. Zbog posebne ljubavi prema narodnoj baštini, tradiciji i običajima već nekoliko godina kroji, šije i priprema narodne nošnje našičkog kraja za folklorne revije. Tradicijsku odjeću rekonstruira prema kazivanju starijih ljudi te požutjelim fotografijama. Zbog velike ljubavi prema tradiciji i nošnjama odlučio je izraditi replike narodnih nošnji sa starih slika i fotografija, a za to je morao naučiti i šiti, što ovom mladiću nije bio nikakav problem.


Neke dijelove narodnih nošnji i tradicijskih predmeta odlučio je pokazati gledateljima emisije Dobro jutro, Hrvatska, a za tu je prigodu pomogla mu je Našičanka Sandra Čejka koja je odjenula narodnu nošnju izrađenu od ljubičastoga pliša s područja sela Kršinaca, a takve su nošnje nosile bogatije mještanke u prvim danima korizme.

Dok ne istražuje po selima i ne sjedi za šivaćim strojem, Miroslav Šarić organizira seminare folklora u Vinkovcime te vodi kulturnoumjetnička društva u Našicama, Slatini i Voćinu, a surađuje i s KUD-om Jasen iz Šaptinovaca. Voditelj je i emisije o tradicijskom životu na lokalnom radiju.