Europski Tjedan borbe protiv raka vrata maternice

U Hrvatskoj svaki dan jedna žena oboli od raka vrata maternice, što je 360 žena na godinu, a od posljedice bolesti umire 120 žena. Najčešće obolijevaju žene između 40. i 59. godine života.

Rak vrata maternice treći je najčešći zloćudni tumor ženske populacije u svijetu, s 530 000 novooboljelih i drugi po smrtnosti s 280 000 umrlih žena na godinu. Nažalost ranih simptoma nema, već su samo redoviti ginekološki pregledi način na koji se može dijagnosticirati rak vrata maternice.

Prošle subote obilježen je 9. Dan mimoza i 5. Nacionalni dan borbe protiv raka vrata maternice na zagrebačkom Cvjetnom trgu kojima je najavljen 10. Europski tjedan borbe protiv raka vrata maternice (24. do 30. siječnja).

Cilj akcije bio je probuditi svijest i educirati javnost, posebice žene, o važnosti redovitih ginekoloških pregleda, cijepljenju protiv HPV-a te brizi za vlastito intimno zdravlje, kako bi zahvaljujući preventivnim mjerama izbjegli smrtnost od raka vrata maternice. 

Gošće emisije Dobro jutro, Hrvatska dr. Dinka Nakić i Ljiljana Vukota iz Udruge Sve za nju otkrile su nam koje su važne preventivne mjere koje bi svaka žena trebala provoditi: