Branitelji do daljnjega ne napuštaju Savsku

Za sada nema povlačenja branitelja iz Savske 66, oni nisu došli prosvjedovati da bi ispratili jednoga i dočekali drugog ministra, imaju svoje jasne, ključne zahtjeve, a ključne odgovore na njih očekuju od ministra branitelja Mije Crnoje, do tada neće napuštati Savsku.

Onima koji su govorili cijelo vrijeme da iza nas stoji neka politička opcija branitelji su pokazali da to nije tako, problemi u braniteljskoj populaciji postoje i mi smo ovdje da ih pokušamo riješiti. Očekujemo novi zakon i rješavanje najkritičnijih problema, kaže Đuro Glogoški.

Kakva je situacija što se tiče potpore branitelja iz Savske novome ministru što se tiče izrade Registra izdajnika, emisija Hrvatska uživo pitala je Đuru Glogoškog, jednog og čelnih ljudi braniteljskog prosvjeda.

U Hrvatskoj postoje različiti registri, kao što ima Registar hrvatskih branitelja. A što je konkretno mislio ministar Crnoja morate njega pitati. Nije bilo riječi o tom registru danas na sastanku s predsjednikom Hrvatskog sabora, kazao je. Misli da bi trebali pitati minsitra Crnoju o čemu se radi i tada bi cijela javnost znala što je u pitanju.

Stav Mosta je rezolutan i kaže da, ako se bude inzistiralo na objavi registra izdajnika, to bi moglo ugroziti suradnju s HDZ-om. Glogoški kaže da je to pitanje politike i hrvatski branitelji neće ulaziti u taj dio.

Predsjednik Hrvatskoga sabora Željko Reiner primio je izaslanstvo hrvatskih branitelja koji prosvjeduju na Trgu Nevenke Topalušić.

Na sastanku su bili i novi ministar branitelja Mijo Crnoja te predsjednik saborskog Odbora za branitelje. Đuro Glogoški zahvalio je predsjedniku Sabora i rekao da su razgovarali o problemima branitelja i odnosu institucija prema Domovinskom ratu.

Predstavnici nove vlasti dali su obećanje da će se u najkraćem roku riješiti problemi koji su izneseni, a mogu se riješiti donošenjem novih odredbi vlade dok će se dugoročno rješavati problem promjene Zakona o hrvatskim braniteljima u kojem će se obuhvatiti svi ostali problemi, stoji u priopćenju udruge "100% za Hrvatsku" koje potpisuju Đuro Glogoški, Dražimir Jukić i Josip Klemm.

Nadamo da će ova Vlada napraviti odmak od politikantstva i manipulacija te se prihvatiti konkretnog rješavanja problema braniteljske populacije, u okviru realnih mogućnosti, a pravilnom preraspodjelom sredstava. Također očekujemo da će naše probleme rješavati stručni i sposobni ljudi, a ne politički postavljene osobe bez adekvatnog znanja i obrazovanja. Takvim načinom spriječit će se politička manipulacija braniteljima i lažna obećanja kojima smo izloženi dugi niz godina. S obzirom na starosnu dob branitelja i loše zdravstveno stanje populacije krajnji je trenutak da se naprave konkretni potezi oslobođeni političkih floskula i manipulacija, navode također.

Kao probleme navode:

1. "Zaštita digniteta Domovinskog rata putem zakonskih akata  - odnosi se na odnos prema spomen-obilježjima, prikaz Domovinskog rata u školskim udžbenicima, odnos medija prema Domovinskom ratu te poštivanje Deklaracije o Domovinskom ratu.

2.  Problemi vezani uz  nestale hrvatske branitelje, maloljetne dragovoljce, branitelje HVO-a, opskrbnine, udovice umrlih hrvatskih branitelja, problemi branitelja oboljelih od PTSP-a,  mirovinska problematika (razdvajanje mirovina i sl.), registar branitelja - borbeni i neborbeni sektor, registar agresora, problem suicida i  prerane smrtnosti hrvatskih branitelja, dobivanje invalidskih pomagala, pitanje branitelja koji sada izlaze iz sustava MORH-a, problem kadrovskih  stanova MORH-a koji su  dodijeljeni hrvatskim braniteljima, zdravstvena i palijativna skrb branitelja, pravna pomoć te mnogi drugi problemi koji se trebaju rješavati u suradnji s hrvatskim braniteljima".

"Ministarstvo hrvatskih branitelja treba postati mjesto na kojem branitelji rješavaju sve svoje probleme te nikako nije poželjno da se nastavi dosadašnja praksa upućivanja branitelja s adrese na adresu", poručuju u priopćenju.