Znanstvenici potvrdili: Nije važno što, nego kako to kažete

Smijeh ili režanje ljudima više govore nego šala ili bijesna psovka jer obraćamo više pozornosti na zvuk emocije nego na tu emociju pretočenu u riječi, kažu znanstvenici.

Također, ljudi emocije interpretiraju mnogo brže nego riječi, već za desetinu sekunde, utvrdili su. Znanstvenici sa sveučilišta McGill u Kanadi htjeli su saznati hoće li mozak drugačije reagirati na zvuk u odnosu na riječi. Zvuci koji prenose emocije uključuju smijeh, režanje i plač. Stručnjaci su izabrali tri temeljne emocije: ljutnju, tugu i sreću.

Izabrali su 24 sudionika istraživanja i puštali im kombinaciju zvukova koji odražavaju te emocije i istodobno ih povezali s potpuno besmislenim frazama kako ispitanici sadržaj ne bi mogli povezati s emocijom. Reakcije njihova mozga mjerili su elektroencefalogramom (EEG). Utvrđeno je da mozak brže reagira na zvuk nego na riječi.

Ustanovljeno je i da se najbrže prepoznaju zvuci sreće. Međutim, moždana aktivnost trajala je duže kad su u pitanju bili zvuci tuge ili ljutnje. Znanstvenici misle da je razlog za to vjerojatno evolucijski. Razumijevanje zvukova bilo je ključno za izbjegavanje opasnosti i preživljavanje. Rezultati su objavljeni u časopisu Biological Psyhology.