Primopredaje u ministarstvima - uz konstruktivne razgovore

Nakon što je to u subotu već učinjeno u ministarstvima financija, vanjskih i europskih poslova, obrane i unutarnjih poslova, danas će se primopredaja vlasti obaviti u većini ostalih ministarstava. Već jutros ministarstva su preuzeli ministar branitelja Mijo Crnoja, ministar zdravlja Dario Nakić, ministar vanjskih poslova Miro Kovač te ministar poljoprivrede Tomislav Panenić.

Svi su izjavili da je primopredaja prošla konstruktivno te da slijedi upoznavanje s dosadašnjim radom, analiza i izrada prijedloga za državni proračun.

Dario Nakić, novi ministar zdravlja, najavio je da će prve promjene biti u hitnoj medicinskoj službi, dopunskom osiguranju te primarnoj zdravstvenoj zaštiti.

Kvalitetna zdravstvena zaštita i stabilan financijski zdravstveni sustav samo su neki od njegovih ciljeva. Dodaje i da će vratiti stari naziv - ministarstvo zdravstva.


 
Primopredaja je obavljena i u Ministarstvu gospodarstva. Dosadašnji ministar Ivan Vrdoljak zaželio je uspjeh nasljedniku Tomislavu Paneniću, koji je kao prioritet naveo razvoj održivih energetskih projekata. 

Komentirao je i najavljeni moratorij na izgradnju termoelektrana i daljnja istraživanja u Jadranu. Naše smjernice su bile jasne - da imamo Hrvatsku koja ne samo da bi trebala pokrivati svoje potrebe već da bude i regionalni igrač, ali da to bude održivo. Analizirat ćemo je li to održivo ekonomski, ali i sa stajališta zaštite okoliša, kazao je novi ministar gospodarstva.

 
Obavljena je i primopredaja i u Ministarstvu uprave. Dubravki Jurlini Alibegović prva je zadaća Akcijski plan provedbe Strategije za ekifasniju javnu upravu. 

Nije željela komentirati Karamarkovu tvrdnju da je Domoljubna koalicija pokradena. No komentirao ju je dosadašnji ministar Arsen Bauk. Za 5-6 mandata treba ukrasti skoro 70 tisuća glasova. Ako u više od 60 dana nisu još uspjeli pronaći nijedno od 6 tisuća biračkih mjesta u kojima su ti različiti podaci upisani, i to na štetu Domoljubne koalicije, onda ima indicija da lupetaju, rekao je Bauk.Ministar turizma Anton Kliman izrazio je nadu, na primopredaji ministarstva s prethodnikom Darkom Lorencinom, u još bolje turističke rezultate. 

Prema Klimanovim riječima, slijede mu razgovori sa strukovnim turističkim udrugama, a jedna od tema bit će smanjenje PDV-a. U kojem obujmu vidjet ćemo, sve se mora dogovoriti s Ministarstvom financija. Naš plan je da idemo što je moguće niže jer direktno smanjenje (stope PDV-a) na usluge ne utječe na proračun u onom smislu kao kad se manje oporezuju proizvodi. S 2 ili 3% mogli bismo biti zadovoljni u sljedećem razdoblju, dodao je Kliman. 

Novi ministar graditeljstva i prostornog uređenja Lovro Kuščević naznačio je, preuzimajući ministarstvo od dosadašnje ministrice Anke Mrak Taritaš, glavne prioritete u budućem radu.

Kao nove značajnije projekte kojima će se njegovo ministarstvo ponajprije baviti, Kuščević je istaknuo početak objedinjavanja katastra i zemljišnih knjiga, što bi trebalo ubrzati investicije i olakšati život građanima. Tu je i poticana stanogradnja, odnosno poticani subvencionirani krediti za stanogradnju, potom kartografija te poboljšanja zakona. Radi se o cijelom nizu mjera koje će uskoro biti vidljive, kazao je Kuščević.

Novi ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Oleg Butković preuzeo je ministarstvo od Siniše Hajdaša Dončića. Glavni izazov su mu dugovi cestarskih tvrtki, a novi je ministar potvrdio kako monetizacije autocesta neće biti.Apsolutno sam protiv monetizacije. Ići ćemo prema restrukturiranju tvrtki i reprogramu postojećih obveza, s poboljšanjem samih tvrtki i njihova funkcioniranja, kazao je.

Butković je podsjetio kako ove godine Hrvatskim autocestama na naplatu dolazi oko 400 milijuna eura duga te ponovio da će se dio rješavati reprogramom, a dio restrukturiranjem.

U Ministarstvu pravosuđa primopredaju novom ministru Anti Šprlji održala je dosadašnja zamjenica ministra Sandra Artuković Kunšt.

Istaknula je uvođenje pravosudnih informacijskih sustava, prvenstveno e-Spisa. Rezultati zalaganja djelatnika u ministarstvu i u pravosudnom sustavu vidljivi su u brojčanim pokazateljima pada broja neriješenih sudskih predmeta i skraćenja njihovog trajanja. Uvjereni smo da će se pozitivni trendovi nastaviti, kazala je Artuković Kunšt. Pristup ćemo obogatiti novim reformama za koje smo detektirali da su nužne, naglasio je pravosudni ministar.

Primopredaja je protekla dobro, ministrica Milanka Opačić predala je Izvješće o radu ministarstva 2011.-2016., pitala sam je što treba nastaviti, rekla je nova ministrica socijalne politike i mladih Bernardica Juretić. U njezinoj pratnji bio je dugogodišnji djelatnik ministarstva Josip Sarić

Juretić je najavila da će se razgovarati o izradi obiteljske politike te izrazila nadu da će se već u prvoj godini ostvariti mjere iz programa Domoljubne koalicije, a to su 1000 eura za novorođenčad i delimitiranje porodiljskih naknada za prvih šest mjeseci porodiljnog.