Uoči Oscara, 'Okladi stoljeća' nagrada za najbolji film

'Oklada stoljeća' osvojila je 23. siječnja nagradu za najbolji film Udruge američkih producenata (Producers Guild of America), mjesec dana prije dodjele Oscara koju ćete i ove godine moći pratiti na Prvome programu Hrvatske televizije.

S humorom i mnoštvom zvijezda (Brad Pitt, Steve Carell, Christian Bale, Ryan Gosling) film Adama McCayja, nominiran za Oscara za najbolji film, govori na tragikomičan način o čuvenoj financijskoj krizi u SAD-u 2008. Suprotno svim prognozama, američki producenti pretpostavili su ga velikom favoritu 'Povratniku', odiseji preživljavanja Alejandra Gonzaleza Inarritua s Leonardom DiCapriom, koji ima 12 nominacija za Oscara.

'Oklada stoljeća' nominirana je u još četiri kategorije: za najboljeg redatelja, najboljeg sporednog glumca (Christian Bale), najbolji adaptirani scenarij i najbolju montažu. Prošle godine Udruga je nagradila Inarrituova 'Birdmana' koji je potom osvojio četiri Oscara među kojima i onaj za najbolji film.

'Oklada stoljeća' prošlog je vikenda već dobila nagradu za najbolju komediju Američkih filmskih kritičara. Film se u hrvatskim kinima prikazuje od 14. siječnja.