Ministarstvo branitelja neće se baviti registrima; prvo je spajanje mirovina

Najburnija primopredaja resora bila je u Savskoj 66, gdje je Predrag Matić Ministarstvo branitelja predao Miji Crnoji. Novi je ministar dužnost preuzeo uz burno odobravanje okupljenih branitelja-prosvjednika iz Savske.

Za ministra na odlasku poruke i keksi na fotelji. Ministru Crnoji poljupci i zagrljaji. Jedva se probio. Odao je počast Nevenki Topalušić. Hodnici zagušeni, primopredaja uz desetke svjedoka. Kratak susret Matića i Crnoje, dobre želje, crtice iz svakodnevice. Kratak stisak ruke i primopredaja je odrađena. Novinari pitaju, no prije odgovora skandiranje. I najava Crnojinih prioriteta. Prva je mjera zaustaviti razdvajanje mirovina.

Novi ministar i dalje želi registar izdajnika. Zapravo želi više njih: Registre i u privatizaciji, registre i agresora na RH, sve druge moguće registre... 

Prije odlaska Matić je pozdravio prosvjednike ispred ministarstva, a nakon njega je stigao biskup Vlado Košić. Kratka molitva ispred spomen-ploče, a potom blagoslov prostorija. Za novog ministra postavljen je i novi križ. Iz ministarstva je ispraćen kako je i dočekan. 

Prvo priopćenje iz Ministarstva branitelja

Prigodom primopredaje Ministarstva branitelja dio medija opet je najveću pozornost posvetio izradi raznih registara, kao da je to najvažnije pitanje braniteljske populacije, priopćeno je popodne iz Ministarstva.

Priopćenjem, kažu, žele naglasiti da u fokusu novog ministra "neće biti bilo kakvi registri već puno važniji egzistencijalni, socijalni i zdravstveni problemi braniteljske populacije". To je, kaže se u priopćenju, u izjavi medijima Mijo Crnoja i naglasio.

"Jasno je rekao kako se Ministarstvo hrvatskih branitelja neće baviti izradom nikakvih registara te kako se svima koji su se na bilo koji način ogriješili o hrvatske zakone trebaju baviti nadležne institucije Republike Hrvatske", stoji u priopćenju.

"Inzistiranje na registru moglo bi dovesti u pitanje cijelu suradnju"

Pri preuzimanju Ministarstva od Predraga Matića izjavio je kako želi biti ministar svih branitelja i da ima puno problema koje ministarstvo mora rješavati. 


 
Matić je najavio kako je na svoju odgovornost prekinuo policijsku zaštitu. Poslao je poruku i veteranima iz šatora: Zbogom branitelji. Izmanipulirani ste više puta, uvijek od istih ljudi. Na žalost to nije posljednji put, bit ćete opet izmanipulirani.

Ni branitelji iz šatora nisu ostali dužni, ministru na odlasku poručili su da fotelju ponese sa sobom.


 

Josip Klemm, jedan od vođa prosvjednika iz Savske 66, rekao je kako je izričito protiv bilo kakvih registara. Smatra da to vodi lošoj atmosferi u društvu.