Jokić: Obrazovanje se ne smije ideologizirati

Gost emisije Studio 4 bio je Boris Jokić, voditelj ekspertne skupine za kurikularnu reformu školstva.

Prošli petak dosta je prašine podignula najava o zaustavljanju, revidiranju i korigiranju samog procesa reforme od strane nove Vlade. No nedugo nakon predstavljanja dokumenta o ključnim smjernicama Vlade, najava je povučena i predstavljena kao pogreška.

Boris Jokić je rekao da nema spoznaja što se dogodilo, no da bi bilo loše da se proces reforme - na kojem sudjeluje više od 600 osoba iz obrazovnog sustava- tek tako zaustavi.

Svi koji sudjeluju u procesu izabrani su po ključu stručnosti, a ne po ideološkom ključu. Obrazovanje se ne smije ideologizirati.Od osamostaljenja obrazovanje u Hrvatskoj nije shvaćeno kao potencijal. Sada je došlo vrijeme da se stanje promjeni. Temelji su dobri, a sve što trebamo je kontinuitet koji će proizići iz reforme koja prvi put proizlazi iz baze.

Već je dogovoren razgovor s novim ministrom znanosti i obrazovanja Predragom Šustarom, kojem će se prezentirati sve što je do sada napravljeno. Jokić je duboko uvjeren da Hrvatska ovo može izvesti jer je pozitivna zemlja.