Hasanbegović: Iza harange na mene stoje ideološki komesari

Drugi dan na novoj dužnosti, najkontroverzniji i medijima najzanimljiviji ministar Zlatko Hasanbegović sutra će bez prisutnosti medija preuzeti Ministarstvo kulture. U vrući stolac još nije sjeo, a kritike pljušte sa svih strana.

Iza cijele te harange stoje samozvani ideološki komesari, pseudokulturni arbitri koji sebe vide kao jedine koji mogu određivati što je dobro a što loše u hrvatskoj kulturi, kaže Zlatko Hasanbegović, ministar kulture.

Vladina ekonomska politika je politika štednje i kultura će se u to, kaže, morati uklopiti. Prvi potez koji najavljuje bit će dubinska snimka stanja, a zatim analizom ustanoviti kriterije prema kojima je novac dosad trošen.

Jedan od najvećih kritičara novog ministra Oliver Frljić nema nimalo sumnji, kaže kako smo nakon stranke opasnih namjera, dobili i vladu opasnih namjera.

Gospodin Hasanbegović je nastavak onoga što su Karamarko i HDZ radili u proteklom vremenu, a fašizacija Hrvatske ulazi u jednu fazu u kojoj ima i formalni okvir, svi koji rade u kulturi trebali bi biti duboko zabrinuti što je ovaj čovjek na ovom mjestu, kaže.

Sadašnje izdvajanje za kulturu najniže je u povijesti moderne hrvatske države, kaže pak Hasanbegović. Strateški mu je cilj u ovome mandatu povećati proračunska izdvajanja za kulturu na 1 posto, što kulturni djelatnici pozdravljaju. Sprema nekoliko kapitalnih projekata i investicija koje dosad nisu ostvarene.

Jedan od prvih kapitalnih projekata je Hrvatski povijesni muzej i u tom će se smjeru, kaže, krenuti krupnim koracima.

Dio kulturnih djelatnika obranu svojih financijskih privilegija pokušava podvesti pod ideologiju, što nema veze. Najava povećanja budžeta je velika stvar kao i briga o institucionalnoj kulturi koja je uistinu devastirana, izjavio je Jakov Sedlar.