Akvarij u Dubrovniku kao prvorazredna turistička atrakcija

Nizom sastanaka održanim u gradskoj upravi Dubrovnik nastavljene su aktivnosti na pripremi projekta akvarija u luci Gruž. U svrhu osmišljavanja koncepta i izrade studije izvedivosti u posjet Dubrovniku stigli su čelnici Montereya i potpredsjednik konzultantske tvrtke ConsultEcon Robert Brais.

Grad Monterey
diči se jednim od najboljih svjetskih akvarija, a svoj je projekt predstavio i u Dubrovniku. Monterey Bay Aquarium izgrađen je 1984. godine, a godišnje bilježi dva milijuna posjetitelja. Prve godine rada akvarija očekivali smo 500.000 posjetitelja, a ostvarili smo 2.4 milijuna posjeta, rekao je Fred Meurer dodajući kako je s godinama akvarij, koji uz zabavnu ima i znanstvenu komponentu, postao snažan nositelj privrede grada i okolice.

Akvarij je zasigurno nešto najbolje što se građanima Montereya dogodilo. Povijest Dubrovnika usko je vezana uz more. Zašto onda ne ispričati tu priču?, zaključio je Meurer. Konzultant Robert E. Brais radio je na razvoju nekoliko desetaka svjetskih akvarija među kojima je istaknuo i onaj u Lisabonu izgrađen 1998. godine. Akvariji nude izvrsne mogućnosti za zajednicu, daju snažan poticaj ekonomiji, ali i obrazovanju te očuvanju mora i priobalja, smatra Brais.

Potencijala za razvoj akvarija, koji će prezentirati svu raznolikost i ljepotu ovog dijela Mediterana, Dubrovniku ne nedostaje. Gradonačenik Andro Vlahušić kazao je kako se ništa u Dubrovniku ne može usporediti ni nositi sa Stradunom, zidinama i kulturno-povijesnom baštinom, ali je ponovio da je akvarij sa zabavnim sadržajima Dubrovniku potreban kao nova turistička atrakcija, posebno u dijelu urbanog središta.

Već u 2020. godini Dubrovnik može očekivati 5 milijuna noćenja te preko dva milijuna gostiju s brodova i izletnika, tako da mjesta za novu ponudu ima, ocijenio je Vlahušić. Razgovaralo se i o ideji podjele akvarija na dvije tematske cjeline; jedne posvećene vodama Hrvatske, a druge Jadranu i Mediteranu. Za gradnju akvarija, procjenjuje se, potrebno je oko 250 milijuna kuna stoga su za njegovu izgradnju nužna sredstva iz fondova Europske unije.