Orešković nakon sastanka s ministrima: "Idući tjedan u Zagreb dolazi MMF"

Tihomir Orešković, koji je u petak kasno navečer imenovan hrvatskim premijerom u Banskim dvorima, sastao se jutros sa svojim ministrima. Dao im je nekoliko dana da se upoznaju sa stanjem.

Drugi tjedan imamo sastanak s MMF-om, oni dolaze i ja sam uvjeren da ćemo u kratkom vremenu imati sastanak i s Europskom komisijom tako da trebamo što prije biti spremni, shvatiti u kojoj smo situaciji i da se spremimo za taj najbitniji proračun koji nas čeka. Nemamo vremena, radit ćemo i danas i sutra i dok stvari ne budu na mjestu, poručio je premijer Orešković nakon sastanka s ministrima.

Održavaju se i prve primopredaje u ministarstvima. Boris Lalovac predao je upravljanje novom ministru financija Zdravku Mariću kojega, složila su se obojica, čekaju veliki izazovi - "Prvi je proračun, to je trenutačno jako bitno i ima moju punu potporu", rekao je Lalovac. Pripremljeni materijal će biti prvi koji će dati uvid u stanje javnih financija, rekao je Marić.

Ministarstvo unutarnjih poslova danas je preuzeo i Vlaho Orepić koji je samo rekao da je primopredaja bila ugodna. Službena primopredaja dužnosti između dosadašnjeg ministra Ante Kotromanovića i novog ministra obrane Josipa Buljevića izvršena je u Ministarstvu obrane RH. Kotromanović je zaželio Buljeviću nastavak uspješnog rada te ga ukratko upoznao sa stanjem u Ministarstvu obrane i najvažnijim projektima i aktivnostima. Obavljena je i primopredaja dužnosti između Vesne Pusić i Mire Kovača.

Orešković je u zgradu Vlade došao već u 9.15, pri čemu je pozdravio novinare i na njihovo pitanje kakav je plan za danas odgovorio: "Vidimo se za nekoliko sati". Hrvatski sabor je, nakon cjelodnevne rasprave kasno u petak većinom glasova dao povjerenje Oreškovićevoj vladi i njezinu programu.

Glavnim ciljem Orešković je označio poboljšanje gospodarskih i društvenih prilika u državi i podizanje životnog standarda građana. Izjave novih ministara nakon sastanka:

Dubravka Jurlina Alibegović, ministrica uprave:Zdravko Marić, ministar financija:Oleg Butković, ministar prometa:Josip Buljević, ministar oružanih snaga RH:Predrag Šustar, ministar znanosti i obrazovanja:Tomislav Karamarko, prvi potpredsjednik Vlade rekao je nakon sastanka da se danas razgovaralo o budućim potezima, a među prioritetima su proračun i izbjeglička kriza. Govorilo se i o švicarskom franku, obzirom da u ponedjeljak istječe rok "zamrzavanja" tečaja CHF: