Vlada Tihomira Oreškovića dobila povjerenje 83 zastupnika

Vlada Tihomira Oreškovića dobila je povjerenje 83 zastupnika u Saboru. Pet zastupnika bilo je suzdržano, a 61 protiv. Uz zastupnike Domoljubne koalicije i Mosta, izuzev Ivana Lovrinovića, podršku 13. vladi Republike Hrvatske dali su i zastupnici HDSSB-a i stranke Milana Bandića, reformist Radimir Čačić te zastupnici manjina Vladimir Bilek, Ermina Lekaj Prljaskaj, Šandor Juhas i Mirko Rašković.

Potom je uslijedila prisega svih članova Vlade, a nakon toga je novi premijer otišao u Banske dvore na primopredaju premijerske dužnosti. U vladi ga je dočekao Zoran Milanović kako bi obavio primopredaju.Cijeli dan je u Saboru trajala rasprava o povjerenju novoj Vladi na čelu s mandatarom Tihomirom Oreškovićem. Uz burnu raspravu u sabornici dan je bio pun obrata i javnih i tajnih sastanaka i izvan sabornice.

Maratonski saborski dan počeo je izlaganjem mandatara Tihomira Oreškovića. Nakon što je predstavio sastav svoje vlade, uz prezentaciju kakvu do sada nismo vidjeli u Saboru, naglasak je stavio na smanjenje javnog duga i nezaposlenosti te povećanju BDP-a po stanovniku za 2000 eura.

Kako je u ponoć istjecalo 30 dana u kojem je mandatar dužan Saboru predstaviti članove Vlade i njezin program, predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović dala mu je u večernjim satima još 30 dana za sastavljanje i predstavljanje Vlade i njezina programa u Hrvatskom saboru. Učinila je to na Oreškovićev zahtjev, a odluka je odmah stupila na snagu, kako je predviđeno Ustavom. 

Završno izlaganje mandatara prije glasovanja o Vladi

Nakon što je rasprava završila oko 23 sata zastupnicima se prije glasovanja završnim izlaganjem obratio Tihomir Orešković

Parafrazirajući kanadskog premijera Justinea Trudeaua poručio je kako želi da Hrvatska postane nježna i ljubazna nacija. Znam da naš narod nije podijeljen, a ako i jest, do nas je da ostvarimo jedinstvo, istaknuo je. 

Naglasio je i kako mu je kao Hrvatu iz Kanade čast što ima priliku pomoći svojoj državi, a manjinama je poručio kako je i sam bio manjina u Kanadi te kako smatra da su manjine bogatstvo Hrvatske. Podsjetio je kako je u Tevi ostavio dobru plaću i kako mu angažman na čelu vlade nije nužan. Ali, tu sam, sreman za novi ogroman izazov, poručio je i dodao kako neće dopustiti da ga ideologija odvuče od zacrtanog cilja.

Odbio je i kritike sindikata da će protežirati krupni kapital. Zapitajte sindikate u Plivi, oni vam mogu reći tko je Orešković, bitno je da čujete od njih, rekao je a njegov je govor popraćen pljeskom iz klupa vladajućih. Cilj mi je da svima podignemo kvalitetu života. Hvala vam za input i idemo raditi, kazao je mandatar.