Kako splićani obilježavaju Svjetski dan šešira

Jeste li znali da se sredinom siječnja svake godine obilježava Svjetski dan šešira? U prošlosti šeširi su označavali socijalni status, a prvi modeli pojavili su se još u vrijeme antičke Grčke.

Tijekom šesnaestog stoljeća, preteče današnjih pokrivala počinju se izrađivati u Milanu od najkvalitetnijih materijala, a nosile su ih samo dame iz visokog društva. Kako se moda mijenjala tijekom prve polovice devetnaestog stoljeća, žene su nosile samo čvrste šešire bez oboda ukrašene trakama, perjem i drugim dodacima. 

Dvadesetih godina prošlog stoljeća dolazi do preokreta jer su se maštoviti šeširi vratili u modu. Najrasprostranjeniji avangardni modeli kreirani su u Velikoj Britaniji koja ima najdužu tradiciju njihova nošenja, a na svečane prigode dame iz te zemlje gotovo nikada ne idu bez svojih omiljenih pokrivala za glavu.

U povodu Svjetskog dana šešira u jednom splitskom jazz klubu organizirano je druženje uz neizostavan 'dress code': pokrivalo za glavu. Sve je pratila ekipa emisije 'Život je lijep'.