Ponos Hrvatske - Ljiljana Vukota pobijedila je rak i počela pomagati oboljelima

Svim malim ljudima koji su napravili veliko djelo Udruga Ponos Hrvatske već jedanaesti put dodjeljuje godišnja priznanja za hrabrost i humanost. U emisijama Dobro jutro, HrvatskaHrvatska uživo te na webu HRT-a od 22. prosinca pratimo dvadesetak priča dosad nepoznatih, hrabrih junaka.

Jedna od njih je i Ljiljana Vukota, zagrebačka psihologinja koja je odlučila svoj život i znanje staviti u službu žena koje se suočavaju s dijagnozom karcinoma dojke. Ljiljana Vukota otpočetka je aktivna u udruzi 'Sve za nju'. U projekt pomoći ženama oboljelima od raka ušla je nakon dugogodišnjeg rada u pravosuđu. A svoje bogato iskustvo psihologije u potpunosti je ostvarila prije pet i pol godina, kada je u sklopu udruge osnovan i Centar za psihološku pomoć svim ženama oboljelim od raka.

Danas u udruzi 'Sve za nju' službenu pomoć prima osamstotinjak žena. Sve se one od proljeća prošle godine mogu i besplatno testirati na genetsku rizičnost dva gena. Incijativu je pokrenula upravo Ljiljana. Ja sam bila potaknuta korisnicama koje postavljaju sebi pitanja odakle rak dojke i jajnika, što će ostaviti u naslijeđe svojim kćerima, da li su nositeljice nasljedne mutacije gena, koliko su povećane šanse da obole, dobiju recidiv i proširenja bolesti, kaže.

Ispitivanje je još u tijeku, a krajnji je cilj uvesti ga i na listu dijagnostičko terapijskog postupka HZZO-a. Unatoč promjenama u zdravstvu, svi u Centru za psihološku pomoć nadaju se kako se ono neće usporiti jer za dva mjeseca očekuju završetak i prve smjernice za genetsko testiranje nasljednosti raka dojke i jajnika. O tome ovisi pravovremena i valjana psihološka pomoć rizičnoj skupini žena.

Mi nemamo čarobni štapić i ne možemo promijeniti činjenice, ali možemo promijeniti svoj odnos prema toj činjenici i stvarnost oko sebe. Možemo gospodariti svojim životom, vratiti kontrolu i ne dozvoliti da bolest diktira i bude gospodar u svim segmentima života, dodaje gospođa Vukota. Suradnice hvale njezinu nesebičnost i razumijevanje potreba oboljelih, jer je zajedničkim ciljem spojila mjerodavno ministarstvo, HZZO, nezdravstvenu ustanovu i civilno društvo.

Krajnji je cilj udruge s programom potpore ući i u neku od ustanova ili postati zasebna zdravstvena ustanova te proširiti svoju psihološku pomoć na sve oboljele. Nakon udruge 'Sve za nju' osnovati i 'Sve za njega'.