Kino Tuškanac obilježava 400. obljetnicu Shakespearove smrti

Projekcijama recentnih kazališnih uprizorenja djela Williama Shakespearea zagrebačko Kino Tuškanac obilježit će ove godine 400. obljetnicu smrti najistaknutijeg engleskog pisca i dramatičara.

U okviru svjetskog obilježavanja te godišnjice, na velikom platnu 'Tuškanca' do rujna će se jednom mjesečno prikazivati snimke kazališnih uprizorenja Shakespearea, produciranih u Engleskoj u prošloj i ovoj godini. Program 24. siječnja otvara 'prava poslastica, snimka 'Hamleta' izvedenog u londonskom Barbican centru krajem prošle godine, s filmofilima dobro poznatim Benedictom Cumberbatchom u naslovnoj ulozi, najavljeno je iz Hrvatskog filmskog saveza.

Bit će tu još pet predstava, proslavljenih Shakespearovih drama i komedija kazališta - Branagh Theatre Company i Shakespeare's Globe. Prikazat će se 'Zimska priča' u izvedbi Branagh Theatre Company i režiji Roba Ashforda i Kennetha Branagha, a iz istog kazališta dolazi uprizorenje 'Romea i Julije', kao vječnog nadahnuća kazalištaraca diljem svijeta. Shakespeare's Globe producirao je tri predstave iz programa; 'Mletački trgovac', 'Mjera za mjeru' i 'Richard II'.