Fotografiranje polaroidom nije izumrlo

Svojevremeno je fotografiranje polaroidom bilo veoma popularno. Zamijenila ga je digitalna tehnologija. No, poneki se ne daju. Kao primjerice Marko Vučenik, mladi umjetnik, fotograf polaroida.

Mala kockasta fotografija koja izlazi iz aparata, nakon nekoliko sekundi pojavljuje se slika. Iako je polaroide zamijenila digitalna tehnologija, neki ovu instant fotografiju i dalje vole. Svoj polaroid Marko je nabavio prije dvije godine, na zagrebačkom Hreliću. Iako sve teže nabavlja filmove za njege, ipak ne odustaje.

Polaridi su pravi bum doživjeli 70-ih godina prošlog stoljeća, a samo tokom 1974. godine nastalo ih je više od milijardu. Marko ih ima oko 1500. U pitanju su premijere filmova, snimanje glazbenih spotova, kazališna fotografija, balet, opera, kostimi, tulumi… Gledanje kako se polaroid razvija prava je magija, a čekanje fotografije u Marku budi posebne emocije.

Kod polaroida važno je uhvatiti trenutak i odmah odrediti željenu udaljenost i svjetlost  jer poslije nema  obrade. Kada netko fotografira digitalno onda fotografiju uvijek može 'fotošopirati', može zapravo napravit fotografiju koja nema nikakve veze s originalnom fotografijom. Zato sam uzeo polaroid, jer to je dokaz fotografije koja izađe na licu mjesta i koju ne možeš 'fotošoipirati' i lažirati, kako ispadne, ispadne, ističe Marko.

Imate li i sami polariod, evo i savjeta.

Mit ili istina? Polaroidom, nakon što izađe iz fotoaparata treba mahati?
Mislim da je to više mit nego praksa, ali dok je temperatura ispod ništice fora je u tome da stvarno fotografije  ispadnu blijede i nepravilne pa ih je onda bolje staviti u džep da se zagriju, mahat ili puhat da se zagriju, na to kaže Marko.
U svojoj kolekciji polaroida Marko ima brojne glumce i pjevače. Među prvima je jedan glumice Barbare Vicković. Moja prva suradnja s Markom je krenula na predstavi Lulu. Tijekom završne faze naše predstave je jedan slatki dječak, dečko počeo okolo hodati među glumcima tijekom probe i fotografirati svojim nekakvim drukčijim aparatom nego što vidimo svaki dan, prisjeća se Barbara.

Gledanje fotografija uvijek je lijep trenutak koji budi razna sjećanja.