Crowdfundingom do novog krova

Dječji vrtić Naša radost iz  Pregrade treba novi krov. Novac za radove skupljaju crowdfundingom, kolektivnim financiranjem - od građana skupljaju donacije putem platforme na internetu. Kuna po kuna i već su skupili trećinu potrebnog novca


Eko patrola dječjeg vrtića Naša radost iz Pregrade vode brigu da svaka grupa za sobom gasi svjetlo u prostoriji koju napušta. Zašto? Zato jer onda ne trošimo toliko energiju i onda se toliko ne plaća, jednostavno objašnjava petogodišnja Rosa. Paze mališani i na račune za vodu i recikliraju otpad. Papir stavljamo u papirka, a plastiku u kantu za plastiku, objašnjava Mija (5).

U ovom se vrtiću živi s prirodom. Ono po čemu smo možda specifični, to je naš ekološki program i program ekološke učinkovitosti u vrtiću. Na tim programima radimo od najranije dobi djece, ističe Gordana Krizmanić, ravnateljica Dječjeg vrtića Naša radost, Pregrada.


No iako čine puno, djeca trebaju i pomoć odraslih. Nedavno je vrtić dograđen, postavljena je nova fasada, promijenjena stolarija i već uvelike vide uštede po smanjenim računima za grijanje i električnu energiju. Sad im još samo treba novi krov, ali za to im nedostaje 80 000 kuna. Pa će mališani uz riječi energija, učinkovitost, ekologija nauči i riječ - crowdfunding. Crowdfunding već uobičajen u poslovnom svijetu, no ovo je novost za projekte javne namjene. Za sad uplate idu jako dobro mi očekujemo da ćemo prikupiti dovoljno sredstava za ovaj projekt, zadovoljna je Katarina Kobilšek Jagačić, glasnogovornica REGEA-e.

Cijela energetska obnova vrtića stoji pola milijuna kuna, većinu plaćaju Grad Pregrada, Ministarstvo gospodarstva i Fond za zaštitu okoliša. Ono što je najvažnije je da ljudima približimo alternativni način skupljanja sredstava i da ljudi ako žele da se uključe u financiranje ovakvih javnih investicija, jer oni ih danas koriste i u njima će biti njihova djeca, ističe Marko Vešligaj, gradonačelnik Pregrade.

Pregrađani su se itekako uključili, prikupljena je trećina novca. Svi aktivno sudjeluju, skuplja se malo po malo, ali i malo je važno  jer zajedno čine puno. Za uplatu je potreban pristup internetu, novac na računu i želja da se pomogne, jer tako ostaje više novca u proračunu za druge programe vrtića, pa i za mrkvu za vrtićkog ljubimca.