Školske uniforme ponovo u modi?

Plave se osnovnoškolci u Zmijavcima, 317 učenika, a svi ko jedan. Školska im je odora majica s grbom mjesta. S obveznom školskom uniformom, mali su Zmijavci postali treći u Hrvatskoj, a prvi u Splitsko-dalmatinskoj županiji.

Svijetloplava boja majice jednako dobro pristaje i djevojčicama i dječacima. Grb je tu da podsjeća na njihove Zmijavce, a bijeli ovratnik u čast Hajduka. Na sve se detalje mislilo kad se prije osam mjeseci pojavila ideja o školskoj odori. Smatramo da će to donijeti jednu kulturu odijevanja i osjećaj pripadnosti. Plava boja je boja Zmijavaca kao i grb, Socijalne razlike nije moguće izbrisati ali možemo utjecati na ponašanje, obrazlaže odluku ravnatelj Zmijavci Ante Kujundžić.

I djeci se obavezna odora, točnije majica dopala, jednima zbog nebesko plave boje, drugima zbog zavičajnog grba, a nekima jer ne moraju ujutro misliti što će taj dan obući. Jedini kojim ova ideja u početku nije sjela su osmaši, no nakon nekog vremena su je prihvatili. Čak i priznaju da sada više ne zadirkuju suučenike slabijeg imovinskog statusa.

Premda majice financiraju roditelji, cijena jedne iznosi 57 kuna, a za cijelu godinu bit će potrebne četiri dugih i četiri kratkih rukava, primjedbi nije bilo. Neki čak predlažu da bi takvo odijevanje trebalo uvesti i u srednje škole.

Zmijavci idu dalje, vrlo brzo u planu im je i školska obuća, a na umu su im popularne Startasice iz Borova.