Na Vincekovo svi su vinari u svojim vinogradima

Danas, na Vincekovo, ekipa emisije Dobro jutro, Hrvatska uputila se u zagrebački Markuševec, u klet 'Špiček' i njen 100-godišnji vinograd.

Proslava sv. Vinka, poznatijeg kao Vincekovo, obilježava se rezanjem vinograda i feštom kojom počinje sezone radova u vinogradu.

Sv. Vinko (San Vicente de Zaragoza), zaštitnik vina i vinogradara, bio je đakon i mučenik, a omiljeni je svetac u hrvatskim krajevima. Rođen je u III. stoljeću u aragonskom gradu Huesca (sjeveroistočna Španjolska). Živio je u Zaragozi, glavnom gradu Aragonije, đakon i učenik svetog Valerija, biskupa. Zbog Valerijeve govorne mane, mucavosti, Vinko je propovijedao Radosnu vijest po cijeloj biskupiji.

U vrijeme progona cara Dioklecijana, oko godine 303, na zapovijed prefekta Dacijana uhvatili su ga zajedno s Valerijem, u lancima ih odveli u Valenciju i bacili u zatvor. Tamo je Vinko na kršćanstvo obratio svoga tamničara. Ponudili su mu slobodu, ako javno spali Sveto pismo, ali je odbio. Valerija su pustili, ali su Vinka zadržali i podvrgli ga surovim mučenjima. Razapinjali su ga kukama, pekli na roštilju i bičevali, a potom ga bacili u ćeliju po kojoj je bilo razbacano polomljeno staklo. Nakon silnih muka izdahnuo je na današnji dan, 22. siječnja 304. ili 305. Izložili su njegovo tijelo strvinarima, ali su ga obranili gavrani. Zatim su mu tijelo bacili u more, ali je isplivalo na obalu. Kršćani su ga pokopali na današnjem Rtu svetog Vinka (Cabo de São Vicente, Algarve, južni Portugal). Njegove relikvije čuvaju se i štuju u mnogim gradovima.

Naši vinogradari slave danas 'Vincekovo', dan kada se obavlja blagoslov vinograda i kada se otvara sezona radova. Sveti Vinko je zaštitnik Portugala, Lisabona, Valencije, Zaragoze, Vicenze, vinogradara, vinara, trgovaca vinom, proizvođača octa, krojača i modistica te brojnih naselja, župa, crkava i kapela diljem svijeta i hrvatskih krajeva (Donja Reka kod Jastrebarskog, Mandićevac kod Drenja, Kovačevac kod Nove Gradiške, Klenovnik, Svetvinčenat, Škalnica kod Klane).

Prvo Vincekovo u Markuševcu je obilježeno 2013. godine sa željom da zadrže tradiciju običaja tog vinskog kraja. Svaki vinograd traži slugu, a ne gazdu, kaže domaćin Miroslav Špiček koji vinograd ima za svoje potrebe. Ove godine proslava počinje u 15 sati. Sve koji dođu očekuje topli gulaš i veseli tamburaši.