Pred Saborom prosvjed protiv Hasanbegovića i Crnoje

Ispred Sabora je održan prosvjed Platforme 112, pod nazivom "Smrt slobode izražavanja". Zastupnicima koji su dolazili na sjednicu Sabora dijelili su tekst otvorenog pisma koje su jučer poslali mandataru od kojeg su tražili da povuče nominaciju za imenovanjem Zlatka Hasanbegovića za ministra kulture i Mije Crnoje za ministra hrvatskih branitelja.
Smatraju ih neprimjerenim osobama za te pozicije zbog nedopustivih izjava vezanih za negaciju antifašizma, u slučaju Hasanbegovića, te Crnoje zbog najave izrade registra izdajnika, što je neprimjereno demokratskom uređenju RH. Platforma 112 okuplja 20-ak nevladinih udruga. 

Čelnica Udruge B.a.b.e. Sanja Sarnavka istaknula je Hasanbegovićeva stajališta prema kojima je antifašizam floskula i da ne može biti temeljem ustavnog poretka kao i to da da prezire salonske aktiviste koji se ispod duginih boja šepure na "gay prideu". Temelj kulturnog stavaralaštva je sloboda izražavanja i  ne možemo biti kreativni ako ćemo misliti što ministar odobrava, a što ne. Mislimo da nas, ako bude potvrđen, čeka mrkli mrak, ocijenila je.
Platforma 112 ukazala je Oreškoviću na Hasanbegovićevu izjavu kako "antifašizam nije temelj ove države nego floskula koja nema utemeljenje u ustavnom tekstu" i najavu Mije Crnoje da će objaviti "registar izdajnika" nacionalnih interesa.

Aktivistica Centra za mirovne studije Sandra Benčić izjavila je kako svaka politička opcija koja dobije izbore ima pravo legitimno birati izvršnu vlast, u skladu sa svojom vrijednosnom orijentacijom, no da je minimum poštivanje Ustava Republike Hrvatske.


Predsjednica Hrvatskog P.E.N. centra Nadežda Čačinović pozvala je građane da se svojim potpisom pridruže prosvjedu protiv izbora Zlatka Hasanbegovića za ministra kulture.

Zastupnike i buduće ministre na Markovu trgu prosvjednici su pratili zvižducima. Dok je ulazio u Sabor, zastupnik HDSSB-a Branimir Glavaš pokazao im je srednji prst. HND protiv imenovanja Hasanbegovića ministrom kulture
Matica hrvatska ustvrdila je pak da Ustav Republike Hrvatske govori da je očitovanje hrvatske nacionalne samobitnosti i državne opstojnosti izraženo u 13 povijesnih procesa i događaja od VII. stoljeća do 1990-ih, a među njima su i odluke ZAVNOH-a.

Međutim, navodi Matica, Ustav ni hrvatska državnost nisu zbog toga utemeljeni na hrvatskom antifašističkom pokretu u cjelini, već samo na onom njegovom dijelu koji je u okviru ZAVNOH-a 1944. donio odluku o utemeljenju Federalne Države Hrvatske.

Hasanbegović: Nema mog stava prema antifašizmu, nego prema jugoslavenskom totalitarističkom naslijeđu