Slatka kuharica - Lokve - štrudla do borovnice

U zelenom srcu Hrvatske smjestilo se malo mjesto Lokve koje krije slasticu koja je poseban doživljaj za nepce. Iako je tek nedavno zavladala ovim krajem štrudla od borovnice postala je nezaobilazni dio gastronomske ponude Gorskog kotra.

Petra Jelenić je osim o sočnom bobičastom punjenju naučila sve i o vučenom tijestu kako ga priprema gospođa Mirjana.



Tradicionalni recept – štrudla od borovnice

Sastojci:
    30 dg glatkog brašna
    1 jaje
    50 ml vode
    50 ml octa
    50 ml ulja
    prstohvat soli
    10 dg prezli
    malo maslaca
    1 kg borovnica
    kristal šećer
    cimet
    vanilin šećer
    malo ulja
    šećer u prahu

U lončiću zagrijati vodu, ocat, ulje i sol. Kada postane mlako, po malo ulijevati u prethodno istrajbano jaje, te također postepeno dodavati brašno. Tijesto razraditi rukom, formirati u kuglu, prekriti zdjelom i pustiti da odstoji barem 60 do 120 minuta (što dulje stoji, to se lakše rasteže).
Platneni stolnjak posuti brašnom, tijesto malo razvaljati valjkom te nastaviti razvlačiti rukama s donje strane, od sredine tijesta prema rubovima.

Prezlu preprženu na maslacu staviti duž jednog ruba tijesta u obliku trake. Ostatak tijesta malo pouljiti. Na prezle staviti svježe borovnice, te posuti kristal šećerom, vanilin šećerom i cimetom. Sve zajedno zarolati u štrudlu, staviti u prethodno nauljen protvan te peći oko 30 minuta na180° C.

Po želji, posuti sa šećerom u prahu te poslužiti sa malo vrhnja.



Moderan recept – Lokvarski kornetići

Touile od rižinog brašna
    30 g rižinog brašna
    2 žličice vode
    prstohvat soli
    100 g šećera
    55 g otopljenog maslaca
    2 bjelanjka
    malo čokolade i mljevenih oraha

Izmiksati bjelanjke, rižino brašno, vodu, sol, šećer i maslac. Staviti hladnjak da upije vodu (idealno preko noći). Namazati na papir za pečenje u obliku manjih krugova. Peći kratko na 180 stupnjeva – dok ne dobiju blago smeđi rub. Dok su još vrući, saviti u oblik kornetića i pustiti da se ohlade. Donju stranu uroniti u otopljenu čokoladu i mljevene orahe.

Kavijar od borovnica
    500 ml soka od borovnica
    6 g agar agara
    100 g šećera
    1 l suncokretovog ulja

Izmiješati sok od borovnice, agar i šećer te lagano zagrijavati (uz redovito miješanje) dok ne prokipi. Pustiti da se malo ohladi. Staviti u bočicu sa uskim otvorom pa po malo kapati u ledeno ulje (koje je stajalo u škrinji barem 4 sata). Procijediti te isprati hladnom vodom.

Krema od borovnica
    3 l želatine
    1 i ½ žlica gustina
    300 g pirea od borovnica
    50 g smeđeg šećera
    300 ml slatkog vrhnja

Želatinu namočiti u hladnu vodu i pustiti da odstoji 5 minuta. Gustin razraditi s par žlica vode. Zakipiti pire od borovnica i šećer, dodati gustin, prokuhati pa maknuti s vatre i dodati ocijeđenu želatinu. Pustiti da se malo ohladi. U ohlađeno blago umiješati tučeno slatko vrhnje.

Završno:
Touile (kornetiće) napuniti kremom od borovnice, te na vrh staviti malo kavijara od borovnice.

Epizodu Slatke kuharice, Lokve - štrudla od borovnica, pogledajte i na multimedijskoj platformi HRTi.