Idu li vegani i brza hrana zajedno?

Gotovo da ne postoji netko tko ne uživa u brzoj hrani i kolačima, iako je poznato da su oni najčešće nezdravi.

U Samoboru je ekipa emisije Dobro jutro, Hrvatska  upoznala tri vegana koja rade brzu hranu bez mesa i slatkiše bez šećera. Tvrde da je njihova hrana ukusnija.

Ivor Madžar je student fizike i informatike, Ivan Pentek diplomirani ekonomist, a Neven Milić kuhar i slastičar. Njih trojica imaju i nešto zajedničko - svi su vegani.

Ivor je  2008. došao u Zagreb na fakultet, upisao je fiziku i informatiku na PMF-u. Kaže da je kroz cijeli život tražio odgovor na pitanje, duhovno ili fizički, kako imati više energije. Istraživao sam i na 3. godini fakulteta prešao sam s mesojedstva na vegeterijanstvo i ubrzo na veganstvo.

Ivan je ekipi pripremio veganske praline od kokosa - zasitnu, zdravu i ukusnu slasticu.
Za pripremu su potrebni bademi, indijski oraščići, lješnjaci, kokos, datulje i suhe šljive. Orašasti plodovi različite su tvrdoće pa ih treba mljeti odvojeno. Suhe šljive i datulje s malo vode treba izmiksati da se dobije džem. Džem se dobro izmiješa sa samljevenim orašastim plodovima, pa od dobivene smjese treba formirati kuglice u koje u sredinu radi dodatnog okusa i teksture stavimo orašasti plod. I veganska pralina je gotova.

Šećer nije potrebno dodavati jer datulje i suhe šljive daju dovoljno slatkoće, pa tako ove praline mogu jesti i dijabetičari. Priprema pralina traje 10-ak min, a mogu stajati dugo jer su svi sastojci suhi pa se sporo kvare.

Za sve koji žele nešto konkretno Neven radi veganski burger. Za to je potrebno slanutkovo brašno, brašno sjemenki konoplje, heljda, brašno i začini. Od povrća luk, pastrnjak, mrkva, žuta mrkva i malo češnjaka. Povrće smiksamo u blenderu i pomiješamo s ostalim sastojcima. Nakon što oblikujemo burgere odnosno 'pljeskavice' i pržimo ih u dubokom ulju, 2-3 min je sasvim dovoljno. Burgere serviramo u pecivu. Na donji dio namažemo namaz, na to stavimo povrće po želji, zatim 'pljeskavica', pa namaz i na to gornji dio peciva. Veganski burger jednak je mesnom, prepun je začina i struktura je jako slična mesu i ljudi uglavnom ne osjećaju razliku. Često se iznenade kad čuju da je veganski, ističe Ivor.

Proizvodnja veganske hrane je ekonomičnija, a njezina priprema brža. Kakvi su učinci na zdravlje?
Ivor kaže da se on osjeća fizički bolje jer ima više energije. Veganska  hrana je puno lakša, brže se probavlja i automatski imam više energije za svoje tijelo. Na treningu sam napredovao, brže učio trikove, brže se mišići oporavljaju. Kada je probava začepljena, ne luči se serotonin – hormon sreće, i onda nismo sretni, na to dodaje Ivan.

Ipak mladići kažu neka svatko odluči za sebe koja mu ishrana najbolje odgovara, ali ističu da treba biti otvorenog uma i svemu dati priliku.