Na zagrebačkom Sljemenu možete naučiti i bordati i skijati

Sljeme je otvoreno za građane. Radno vrijeme skijališta je od 9 do 16, a otvoreni je Crveni spust i Činovnička livada, te Trosjed i Bijela vučnica. Skijalište će raditi i za noćno skijanje, i to svakog utorka i četvrtka, od 19 do 22 sata na skijaškoj stazi Crveni spust. Na svoje će doći sanjkaši, skijaši, ali i snowborderi.

Za one koji još nisu probali spuštanje na 'jednoj dasci' - postoji škola snowborda za djecu na Sljemenu. Snijeg, sunce, bijela staza… pa tko tome može odoliti.
U školi djeca dobiju svu potrebnu opremu, dva dobra instruktora i odličnu zabavu. Instruktor im je Kristijan Golub – Kiki, koji se sa snowbordom 'suživio' već odavno, a kaže da se bordati može početi već od 5, 6 godina, kada djeca počinju već shvaćati polako svoje tijelo i imaju koordinaciju. Bordanju uče i odrasle, ali raditi s djecom ipak je posebno.  Na početku djeci objasnimo kako se uopće ponašati na stazi, budući su prvi put na snijegu. Znači spuštaj ih, gledaj tko je u prometu lijevo, desno. Penji se uz rub staze da ne bi smetali ostalim sudionicima na skijalištu. Objasni im se... klinci vrlo brzo shvate sve to.

I roditelji su uključeni. No, samo kao promatrači. Razlozi zašto djeca dolaze na bordanje su različiti, od druženja s prijateljima do natjecanja s njima ili braćom i sestrama. Prvi dan propisana su četiri sata bordanja. No, već nakon prva dva sata, djeca su impresionirana.

Ono što je sastavni dio bordanja, zove se padanje i u počecima je neizbježno. Ali i padati treba znati, a sve to djeca nauče u školi snowborda – kada se pada treba se dočekati na podlaktice, a ne na dlanove, a glavu treba držati što dalje od daske za bordanje. Uz padanje i dizanje, kočenje, spuštanje… u pauzi se čak i zapleše. Djeca su zadovoljna instruktorima, ali i instruktori djecom.
Osim bordanja na Sljemenu djeca uče i skijati, pa tko znam možda je ekipa Dobrog jutra snimila na prvim treninzima budućeg Ivicu ili Janicu Kostelić među djecom gradskih dječjih vrtića.

Provesti dan na Medvednici u zimske dane neopisiv je osjećaj. Znaju to i zagrebački predškolci koji su ovih dana bez straha prvi puta stali na skije na zagrebačkoj gori. Prvo razgibavanje, a zatim kreću lekcije skijanja.

A ako ste počeli dovoljno rano, skijanje uz zadovoljstvo može vam donijeti i hrpu medalja. I za kraj najvažnije od svega. Skijali ili ne, Sljeme ovih dana izgleda uistinu čarobno.
Pa ako ne preko tjedna, jedan dan vikenda provesti u prirodi na svježem zraku bit će vam pun pogodak.