Vodiški kulenji

Kolinje označava početak proizvodnje vodiških kulenja. Konac veljače - kraj. Riječ je o vodiškim kulenjima - kobasicama specifičnima za vodički kraj, čija receptura stoljećima nije mijenjana. Zanimljivo, uz mesne sastojke, one se i zelene - od blitve! Šibenska ekipa Dobrog jutra provjerila je kako nastaje ta vodička delicija.

Iza ploče 'Divnino blago' skriva se pravo gurmansko blago. Ove kobasice danas se rade još samo u Vodicama i okolici. Siječanj i veljača njihovo je doba proizvodnje. A njihova odjeća - svinjska crijeva koja se moraju dobro pripremiti, upozorava Divna Bareša jer priprema je, kaže ova vodičke domaćice, pola posla. A Dobrila Juričev Sudac otkriva neke sastojke - salo, pluća, panceta, petrusimen... Plus mnogo luka, riže i raznih začina. No vodiške kulenje nezamislive su bez jednoga sastojka, zelene kraljice - blitve. Kirurški narezane, ne premlade jer starija drži svoje.. Mi ne stavljamo krv, mi stavljamo samo sa angrižom i s blitvom, i ova masnoća od 'prajca', ističe gospođa Divna.

A kad se sve zajedno 'sljubi', punjenje može početi, onako kako su naučili od svojih starih. Sve manje mladih danas 'šporkaje' ruke ovim poslom. A nakon vezivanja, kuhanje - 20 minuta. Moraju se, kažu, i bocnuti. Da ne puknu. A nakon hlađenja, mogu u vrelo ulje. Zlatno-smeđa boja govori - spremne su za jelo!

U Vodicama znaju da je lijepo čuvati recepte jela koja su nekada prehranjivala naše pretke.