Barcelona na tanjuru

Zagrepčanin Tomislav Veseljak, vrhunski kuhar, već više od godinu dana živi i radi u Barceloni.

Gostovao je u emisiji Dobro jutro, Hrvatska i govorio o tome kako se živi i jede u Barceloni. Pripremio je i jednostavan recept katalonske kuhinje - pa amb tomàquet, kruh s rajčicom.

Tomislav je kuhar već 14 godina, no prije nego što je to postao, studirao je ekonomiju i krenuo u poduzetničke vode. Otvorio je i restoran u Zagrebu. Nakon nekoliko godina počelo ga je zanimati kuhanje te se usavršavao na profesionalnim tečajevima u Italiji, Americi (New York i Kalifornija), na Baliju (Indonezija), u Francuskoj.

Prije pet godina Tomislav je odlučio zatvoriti restoran u Zagrebu te putovati i kuhati po svijetu. Ljetne sezone radio je na Jadranu (Hvar, Korčula, Split), a zimske u Americi (San Francisco, Napa, Phoenix) i Švedskoj. Godine 2014. odlučio je  pronaći  posao u Barceloni i ondje se trajno skrasiti. Iako nikad prije nije bio u Barceloni, imao je osjećaj da je to najbolji izbor. Posao je našao u roku od tri tjedna.

Zaljubio se Barcelonu koja mu postaje baza, a od ljeta pošle godine napušta radno mjesto u restoranu i počinje raditi kao privatni kuhar na megajahtama. Proputovao je cijeli Mediteran (od Italije do Turske i natrag do Gibraltara), ali većinu vremena proveo je u Marbelli (Andaluzija).

U Barceloni je unajmio stan u Barrio Gráciji, u neposrednoj blizini Gaudìjeve katedrale Sagrada Familia. Teško mi se odlučiti za omiljeni dio Barcelone, ali među favoritima svakako su Born, Gothico i Grácia u kojoj živim. Grácia još uvijek ima duh malog sela, što je i bila do pripajanja Barceloni krajem 19. stoljeća. U ljetnim mjesecima konstantno se održavaju festivali na malim trgovima i ulicama poput Carrer de Verdi, koja je najpoznatija. Born je prepun malih restorana i dućana i teško je naići na lanac velikih dućana ili lanac brze hrane, što mu daje posebnu čar.

Slično je i s Gothicom koja je puna alternativnih mjesta i jako se razlikuje od turističkog centra grada poput La Ramble, Passeig de Grácia, Placa Catalunye ili Placa Espanya. Gaudìjev Parc Güell je svega 2 km udaljen od mog stana i omiljeno mi je mjesto za jutarnji jogging u društvu s Bellom, predivnom kujicom mojih cimera. Ono što me posebno oduševljava je, naravno, gastronomska scena koja je nevjerojatna s restoranima svih vrsta. Sve svoje slobodno vrijeme provodim u otkrivanju novih mjesta i okusa. Posebno me oduševila katalonska kuhinja i kultura.


A nije odolio ni katalonskom nogometu. Nakon prvog posjeta Camp Nou jednostavno nisam mogao ne otići na svaku sljedeću utakmicu jer grad stvarno živi za klub. Posebno nakon osvojenih pet titula u prošloj sezoni.

Za Katalonce kaže da su divni ljudi, premda na prvu malo zatvoreni i treba im dati vremena da vas prihvate. To je najlakše kroz jezik koji je zapravo popriličan problem. Katalonski je prvi jezik u Kataloniji, a zapravo je mješavina talijanskog i francuskog pa mi je svakako pomoglo poznavanje tih dvaju jezika. Španjolski na žalost do tada nisam govorio, ali s obzirom na to da sam se odlučio tamo preseliti, u roku od tjedan dan krenuo sam na izrazito intenzivan tečaj i evo nešto više od godine dana mogu napokon reći da govorim španjolski.

Sljedeći korak je katalonski, ali, naravno, male stvari poput bon dia, bon nuit, merci i slično sam naučio odmah, a to je ono što na licu svakog Katalonca izmami osmijeh kada shvati da razgovara sa strancem. Kao i u svakoj kulturi, najvažnija stvar, ako se želiš uklopiti, je naučiti običaje, kulturu i jezik regije u kojoj se nalaziš. Ljudi su vrlo otvoreni, svakako pomaže što Katalonci, kao i svi Španjolci, jako vole razgovarati pa nove kontakte nije teško uspostaviti. Samo treba biti otvoren i vrlo brzo te prihvate. Iz Barcelone se ne mislim seliti, smatram je svojim domom i ondje će mi uvijek biti baza.

S obzirom na posao koji radim, poprilično sam siguran da ću nastaviti puno putovati, ali svaki slobodni trenutak svakako ću provoditi doma, u Barceloni.


Pa amb tomàquet

    kruh (najbolje ciabatta)
    svježa rajčica
    češnjak

Kruh treba tostirati. Kad je gotov, premažite ga češnjakom, kao da utrljavate te na tako pripremljen kruh iscijedite rajčice i posolite.  Na to dodajte malo maslinova ulja, a neki stave i krišku pršuta.

U slast!