Pupovac: Ukazat ćemo DORH-u i AEM-u na govor mržnje novinara Juriča

Predsjednik Srpskog narodnog vijeća Milorad Pupovac ocijenio je kako je sve što je u emisiji Markov trg na lokalnoj zagrebačkoj televiziji Z1 izgovorio novinar Marko Jurič, primjer iskazivanja mržnje, pozivanja na nasilje i linč. SNV će se zbog toga obratiti Državnom odvjetništvu i Agenciji za elektroničke medije. 

Žao nam je što moramo podsjećati DORH na ono što bi morao raditi po službenoj dužnosti, i što AEM ne vidi da nije ovlašten samo za opomenu, nego i sankcioniranje, istaknuo je Pupovac na konferenciji za novinare.

Sve što je izgovorio čovjek koji se predstavlja novinarom, primjer je iskazivanja mržnje, pozivanja na nasilje i linč pripadnika jedne vjerske i nacionalne zajednice i njihovih predstavnika. To se ne događa prvi put, ali je javnost gluha na niz poruka mržnje, a regulatori i zaštitnici zakona ne nalaze načina ni volje kako da na to odgovore, dodao je.
HND ocijenio da je poruka autora emisije Markov trg govor mržnje
Pupovac naglašava da "slučaj Jurič" nije slučaj izoliranog novinara, nego je riječ o političkoj agendi koja u posljednje tri godine dobiva sve više prostora u javnosti.
S time se složio predsjednik Građanskog odbora za ljudska prava Zoran Pusić koji smatra da se radi o eklatantnom primjeru govora mržnje i poticanja na nasilje, što bi većina trebala osuditi.

Ako Jurič ima bilo koju vrstu indikatora da netko pjeva pjesme koje su u neskladu sa zakonima i Ustavom mogao je to reći. No to je nešto drugo od onog što je rekao, uzvratio je Pupovac na Juričeva objašnjenja.

Najavio je da Klub SDSS-a i Reformista neće u Saboru podržati Vladu Tihomira Oreškovića jer ne vide pretpostavke na osnovu kojih bi za nju mogli glasovati.