Stilske vježbe ulaze u 48. godinu prikazivanja

Stilske vježbe nisu samo najdugovječnija hrvatska, nego i svjetska predstava, uvrštena u Guinnessovu knjigu rekorda. Predstava je na rasporedu večeras, a idućeg  četvrtka, 28. siječnja, održat će se svečana izvedba kojom ova predstava ulazi u 48. godinu prikazivanja.

A Dobro jutro vas vodi na kavicu s njezinim glavnim junacima, glumcima Lelom Margitić i Perom Kvrgićem.

S Lelom je divno uvijek raditi. Ona je vrlo strpljiva, iako više puta zna biti nervozna jako. Pa me onda napadne, kaže Pero Kvrgić. Sad smo već tako jako iskusni da spašavamo jedan drugoga, na to dodaje Lela Margitić. I tako već punih 46 godina, koliko Lela i Pero zajedno igraju u najdugovječnijoj predstavi na svijetu - Stilskim vježbama. Ove godine obilježava se njezina 48. obljetnica jer je, naime, prve dvije sezone Lelinu ulogu tumačila pokojna Mia Oremović.

Moje prvo sjećanje na Stilske vježbe je generalna proba Stilskih vježbi na kojoj sam bila i gdje je igrala gospođa Mia Oremović. Jasno i Pero. I sjećam se da me predstava oduševila. Smijala sam se nevjerojatno, prisjeća se Lela. Bilo je jako teško igrati uz Peru koji je bio genijalan. I sad je. A i poslije gospođe Mije Oremović koja je bila velika zvijezda. Ali jasno, ja sam to prihvatila. I eto nije mi žao. Izdržala sam ja 46 godina.

Osjećali smo da će ta predstava biti dobra. I na kraju je ispalo to dobro, kazuje Pero Kvrgić. A o kolegici kaže: Lela je dobra. Ne može biti bolja. Znate, ona vam mene uvijek spašava. Ona je velika prijateljica u familiji. S mojom ženom.

Tijekom svih ovih godina Lela i Pero obišli su cijelu bivšu Jugoslaviju, a gledatelje bi svojom izvedbom ostavili bez daha gdje god bi ih put nanio.
Publika se smije. Smije se. Pogotovo kad govorimo jezike. Ja govorim latinski, krivo, pa onda ruski. Lela govori engleski, ističe Pero. Osobno mislim da je najbitnije u cijeloj predstavi adaptacija koja je zaista sjajna. Napravili su je Tomislav Radić i Tonko Maroević. A mi nismo mijenjali tekst uopće. Te 1968. je bila jednako zanimljiva i duhovita kao što je i danas, dodaje Lela.

Iako oboje tekst znaju napamet 'kao vodu piti', priznaju da ima trenutka kada se gotovo izgube. Trenutak dekoncentracije i predstava se može raspasti, srećom do sada su uvijek jedan drugog uspješno spašavali. Zaboraviš tekst. Misliš da će te udarati infarkt i onda publika aplaudira, nagradi tu vašu slabost, iskrena je Lela. Sviđa im se taj apsurd koji je prisutan u toj predstavi. Konačno, cijeli svijet je apsurdan, znate. Pa je onda i ta predstava tako apsurdna, iskreno kaže i Pero.
Iako su oboje u mirovini, trude se obogatiti si svakodnevnicu, a još se nisu odrekli ni dasaka koje život znače. Oboje puno hodaju i voze se tramvajem.

A vrata zagrebačke 11-ice  u kojoj vas čekaju Lela i Pero uvijek su vam otvorena. Ukrcajte se na jednu (ne)običnu tramvajsku vožnju i uvjerite se zašto Stilske vježbe već godinama jednako sjaje kao i davne 1968. kad su prvi put izvedene.