Zimi Botanički vrt živi u stakleniku

Danas počinju radovi na obnovi starog staklenika Botaničkog vrta u Zagrebu, svojevrsnog spomenika kulture iz 19. stoljeća.

U Botaničkom vrtu u Zagrebu zimi je najintenzivniji život u staklenicima, osim u jednom, najstarijem, s tek pokojim zelenim tragom. Staro, dotrajalo, ali vrijedno vrtno arhitektonsko zdanje napokon je spremno za obnovu. Jako smo veseli što smo nakon niza godina namjere pa izrade projektne dokumentacije i konačno prikupljanja inicijalnih početnih sredstava pred otvaranje radova na obnovi naših izložbenih staklenika, ističe Biserka Juretić, voditeljica Botaničkog vrta PMF-a u Zagrebu. Inicijalna sredstva od milijun i pol kuna Botanički vrt dobio je od Grada Zagreba, a planiraju povući sredstva i iz fondova Europske unije.

Oronulo zdanje starog staklenika krije mnoge zanimljive priče iz svoje bogate povijesti. Posebno je i jedinstveno po mnogočemu. Profesor Heinz, profesor biologije na Sveučilištu u Zagrebu dobio je 1889. studijsku godinu da obiđe botaničke vrtove u Europi i tada je koncipirao projekte za botanički vrt sa s vrtlarom Durhanekom. I zaista je u to vrijeme botanički vrt u Zagrebu bio na nivou svjetskih koncepata uređenja i organizacije botaničkog vrta, kazuje Mladen Perušić, arhitekt konzervator. Za prof. Heinza još dodaje da je bio vrlo kreativan te je od bečkog bravara koji je radio Schönbrunn naručio da napravi čeličnu konstrukciju staklenika, koji je nakon 120 godina dočekao svoju obnovu.

Zbog početka radova na obnovi, gotovo sve egzotične biljke iz ovoga staklenika preseljene su u druge pa je u njima, ionako prenatrpanima, trenutačno pravi ugođaj džungle. Tako trenutno u jednom stakleniku raste 360 rodova, odnosno oko tisuću vrsta od kojih se neke stare i 60-ak godina, kaže Sanja Kovačić, stručna savjetnica u Botaničkom vrtu PMF-a Zagreb.

Zanimljivo je da je svaka biljka iz ove bogate zbirke u botanički vrt došla u obliku sjemenke. Botanički vrtovi u svijetu među sobom razmjenjuju male količine sjemenaka, nama je to dozvoljeno i upravo na taj način kroz više od 120 godina nastajala je polako ova zbirka, objašnjava savjetnica Kovačić.

Za ovih hladnih siječanjskih dana staklenik je zasigurno jedan od najtoplijih kutaka Zagreba. Temperatura se nikada ne spušta ispod 15° C, dozvoljeni minimum je 12° C, a u tropskom stakleniku noću se temperatura ne spušta ispod 20° C dok je danju i do 35° C uz vlagu koja je cijelo vrijeme gotovo 100%.  Većina biljaka, pogotovo one koje rastu u posudama ljeto provedu u vrtu pa ih posjetitelji mogu vidjeti tijekom cijele godine. Samo one male, u najmanjim loncima, koje su u uzgoju žive cijelu godinu u stakleniku. 

Zato su mnogobrojni ljubitelji egzotičnog bilja s radošću dočekali obnovu starih staklenika, koji će nakon završetka radova otvoriti svoja vrata nakon više od 120 godina. I pokazati svu ljepotu, raskoš i posebnost svojih zelenih priča…