'Reagiraj ljudski', regionalna kampanja protiv nasilja među mladima

Educirati mlade ljude te ih potaknuti i osnažiti da reagiraju primjereno i zaustave nasilne situacije na siguran način cilj je regionalne kampanje 'Reagiraj ljudski'. Kampanju u Hrvatskoj provodi Organizacija mladih Status M i klubovi 'Budi muško'.  

U emisiji Dobro jutro, Hrvatska gostovali su Mislav Mihael Mandir i Dejan Seferović iz Organizacija mladih Status M. Oni su i sami proživjeli scene poput onih koje možete vidjeti u spotu kampanje. Obojica su prošli radionice namijenjene mladićima koji su se u životu susretali s nasiljem, bilo da su pasivno promatrali, bili žrtve ili sudionici.

Mislav je danas edukator i provodi radionice o nenasilju u centrima za socijalnu skrb i  i voditelj kampanje Reagiraj ljudski za Hrvatsku, a Dejan će voditi radionice i javne akcije u Zagrebu, Čakovcu i Valpovu. 

Video je snimljen tijekom trajanja velike regionalne konferencije u Beogradu a koja je okupila preko 70 mladih ambasadora kampanje, srednjoškolaca i srednjoškolki iz ukupno 17 gradova regije, odnosno iz Beograda, Sarajeva, Zagreba, Banja Luke, Mostara, Kosovske Mitrovice, Prištine, Tirane, Niša, Sombora, Vranja, Kikinde, Ivanjice, Pančeva, Pirota, Čakovca i Valpova.

Kampanju je do sada, uz spomenutu konferenciju, obilježio niz javnih akcija, edukativne radionice i predavanja u srednjim školama, video snimke, blogovi i video poruke mladih koje su pripremili članovi i članice "Budi muško" klubova širom regije.

U Hrvatskoj, kampanju 'Reagiraj ljudski' provodi Organizacija mladih Status M kao dio programa "Inicijativa mladića" koji se bavi edukacijom i uključivanjem mladića i muškaraca u prevenciju nasilja i posebno rodno uvjetovanog nasilja, kao i promoviranjem rodne ravnopravnosti i zdravih stilova života. Kampanja i projekt se provode uz podršku CARE International-a i OAK fondacije.