HND ocijenio da je poruka autora emisije Markov trg govor mržnje

Hrvatsko novinarsko društvo (HND) priopćilo je u srijedu navečer kako odlučno osuđuje svaki govor mržnje, pogotovo kada to dolazi iz medija, te ocijenilo da je slučaj govora mržnje viđen u televizijskoj emisiji 'Markov trg' Marka Juriča, na lokalnoj zagrebačkoj televiziji Z1.

Predsjednik HND-a Saša Leković u priopćenju navodi kako je Jurič, autor i voditelj emisije, već drugi put poručio sugrađanima sljedeće: Poruka Zagrepčanima, svima koji se šeću Cvjetnim trgom, budite oprezni budući da je u blizini crkva u kojoj stoluju, da parafraziram jednog srpskog ministra, četnički vikari. Pripazite kada se šećete Cvjetnim trgom, pogotovo majke s djecom, da ne bi koji od tih četničkih vikara istrčao iz crkve i u svojoj maniri klanja izveo svoj krvavi pir na našem najljepšem zagrebačkom trgu koji bi možda trebalo obilježiti tablama - pazi, oštar četnik u blizini.

HND smatra da je u ovom slučaju riječ o govoru mržnje i provokaciji koja može imati posljedice za sigurnost građana Zagreba i svih njegovih posjetitelja, bez obzira na njihovo nacionalno podrijetlo i vjersku opredijeljenost.

Leković u priopćenju također ocjenjuje da u ovom slučaju nije riječ o novinarskom radu, ni o šali, već o krajnje neodgovornom i zabrinjavajućem javnom istupu.

Smatramo da bi svi medijski akteri u svakom trenutku morali imati na umu kako je tanka granica između verbalnog i stvarnog nasilja, i da širenje netolerancije, nacionalne i svake druge isključivosti u javnom prostoru, koje u manjoj ili većoj mjeri godinama u njemu egzistiraju, nisu nikakve videoigrice ni rasprave u gostionicama. HND stoga ponovno poziva novinare i sve odgovorne u medijima, javnima i komercijalnima, da svoj posao obavljaju odgovorno, i da budu svjesni svoje društvene moći, čija zloupotreba lako može dovesti do neželjenog nasilja, naveo je Leković.

Autor emisije Markov trg Marko Jurič medijima je uputio javnu izjavu, u povodu reakcija na njegovu emisiju na Z1 televiziji u kojoj navodi kako je želio otvoriti temu četništva u Srpskoj pravoslavnoj crkvi, a na osnovu nepobitnih dokaza pjevanja četničkih pjesama najvišeg klera, objavljenih na youtubeu