Munja od zvijezda na nebu u čast Davida Bowieja

David Bowie ovih je dana dobio još jedno postumno priznanje - belgijski astronomi njegovim su imenom nazvali skupinu od sedam zvijezda u obliku munje, kakva mu je bila našminkana preko lica na albumu 'Aladdin Sane', čime se njegova umjetnost, više puta nadahnuta svemirom, ponovno smjestila među zvijezde.

Look up here, I`m in heaven, poručio je Bowie u prvom stihu svog posljednjeg singla 'Lazarus', potaknuvši neke da to ne naprave samo simbolički, već se i doslovno zagledaju u nebo. Na inicijativu popularne lokalne radiopostaje iz Bruxellesa, znanstvenici s opservatorija MIRA pristali su, osobito s obzirom na Bowieve rane radove inspirirane Svemirom i svemirskim letovima ('Space Oddity', 'Starman', 'Ziggy Stardust', 'Lady Stardust', 'The Prettiest Star'...) pronaći zvijezde koje su na dan njegove smrti oblikovale prepoznatljivu munju i bile blizu Marsa, što im se učinilo zgodnim s obzirom na pjesmu 'Life on Mars'.

Philippe Mollet iz opservatorija kaže kako to nije bilo lako, no uspjeli su pronaći zvijezde referirajući se na njegove albume. Izabrali su sedam zvijezda - Sigma Librae, Spica, Alpha Virginis, Zeta Centauri, SAA 204 132, and the Beta Sigma Octantis Trianguli Australis. Stvaranje Bowiejve munje na nebu dio je projekta 'Stardust for Bowie', u sklopu kojega obožavatelji uz pomoć aplilkacije Google Sky na virtualnoj verziji svemirske munje mogu dodavati svoje omiljene Bowiejeve pjesme.

U Svemiru već postoji astronomski 'tribute' Davidu Bowieju koji bi mogao izdržati test vremena. Naime, milju širok asteroid između orbita Marsa i Jupitera službeno se zove 342843 DavidBowie. Asteroid je otkriven još 2008., a prije malo više od godinu dana 5. siječnja, samo tri dana prije Bowieva 68. rođendana, dobio je novo ime. Iako je preblijed da bi se vidio amaterskim teleskopima, simbolički pokazuje da će, osim na Zemlji, Bowiev talent, osobito onaj iz faze zahvaljujući kojoj ga se sada naziva 'najdražim svemircem', ostati zapamćen i u svemiru.