Vlada je sastavljena - najizgledniji kandidati

Vlada je sastavljena. Završeni su razgovori mandatara Tihomira Oreškovića, čelnika Domoljubne koalicije i predsjednika HDZ-a Tomislava Karamarka te čelnika Mosta Bože Petrova. Imena će danas biti predstavljena javnosti, a zatim i saborskim zastupnicima. Mandatar Tihomir Orešković spreman je u petak održati i govor u Saboru, pripremio je polusatnu prezentaciju.

U 9 sati počela je sjednica Predsjedništva HDZ-a na kojoj će se, osim o ministrima, govoriti i o budućim potpredsjednicima Hrvatskog sabora te predsjednicima parlamentarnih radnih tijela iz redova Domoljubne koalicije. Čelnici HDZ-a i Mosta tijekom dana trebali bi potpisati i sporazum koji će, prema riječima Mostove zastupnice Ines Strenje Linić, sadržavati ključne točke koje je ispregovarao Most.
Službeno se imena kandidata za ministre još ne žele otkrivati, no neslužbeno - uz novog predsjednika vlade Tihomira Oreškovića i dvojicu potpredsjednika Tomislava Karamarka i Božu Petrova, spominju se ova imena ministara:

Zdravko Marić - financije
Josip Buljević - MORH
Predrag Šustar - obrazovanje
Tomislav Tolušić - regionalni razvoj i fondovi Europske unije
Goran Pauk - turizam
Oleg Butković ili Božidar Longin - promet
Filip Dragović ili Predrag Brkopec - MUP 
Slavko Orešković ili Mirna Šitum - zdravlje
Mijo Crnoja - branitelji
Zlatko Hasanbegović ili Dinko Čutura - kultura
Slaven Dobrović - zaštita okoliša
Juro Martinović ili Ante Šprlje - pravosuđe 
Romana Galić - socijalna skrb
Marinko Škare - gospodarstvo
Miro Kovač - vanjski poslovi

Neka imena do prije 24 sata figurirala su kao posve sigurni kandidati, no sada su postali upitni. Ante Ćorušić je, kako se čini, ispao iz kombinacija za ministra zdravlja. Sinoć je izjavio kako daje ostavku na mjestu čelnika HDZ-ova Odbora za zdravstvo. S njegovim prijedlogom reforme zdravstva navodno se nije složio ni Most pa su se pojavili novi kandidati, liječnici Zovak, Rotim i Nakić.

Kao mogući ministar gospodarstva spominjao se profesor Marinko Škare. On kaže da je s mandatarom Oreškovićem razgovarao o gospodarskim problemima Hrvatske, no ne i o svojem angažmanu kao ministra.

Grmoja ide kući, Crnoju "registar izdajnika" koštao fotelje?

U fotelju ministra financija vjerojatno će Zdravko Marić koji dolazi iz Agrokora, a bio je i državni tajnik u Ministarstvu financija kada ga je vodio Ivan Šuker.

HDZ-ova Ivana Maletić figurirala je kao sigurna ministrica za fondove EU-a, no ostaje u Europskom parlamentu. Kao ministar fondova EU-a na njezino mjesto doći će virovitičko-podravski župan, HDZ-ovac Tomislav Tolušić. Iako se navodilo da će Goran Pauk, HDZ-ov šibensko-kninski župan, biti ministar turizma, nakon što je drugi HDZ-ov kandidat Gari Cappelli odustao, izgleda da postoje i bolji kandidati. Kao imena nepoznata javnosti za ministra gospodarstva spominje se Marinko Škare iz Pule koji dolazi s tamošnjeg turističkog fakulteta i Lovro Kuščević, HDZ-ovac koji bi trebao sjesti u fotelju ministra graditeljstva.

Osoba koja sigurno neće u izvršnu vlast je Nikola Grmoja. Nakon što se formira  vlada, on se vraća u Metković. Od dva potpredsjednička mjesta u vladi, jedno bi trebao imati Ivan Lovrinović iz Mosta, a drugo Branko Hrg iz HSS-a.

Tu su i imena iz prošloga tjedna: Brzica i Buljević za ministra obrane, a Miju Crnoju, potencijalnog ministra branitelja, navodno bi mogao stajati gaf oko "registra izdajnika". Imena ministara Domoljubna koalicija i Most danas će objaviti na konferencijama za novinare.