Ponos Hrvatske - Obitelj Meštrić omogućila je siromašnima besplatno ljetovanje

Svim malim ljudima koji su napravili veliko djelo Udruga Ponos Hrvatske već jedanaesti put dodjeljuje godišnja priznanja za hrabrost i humanost. U emisijama Dobro jutro, HrvatskaHrvatska uživo te na webu HRT-a od 22. prosinca pratimo dvadesetak priča dosad nepoznatih, hrabrih junaka.

Atraktivnost i klimatske blagodati Dubrovnika mnogima su, nažalost, zbog visokih cijena - nedostupni. Stoga su mladi bračni par Meštrić, inače vlasnici apartmana, odlučili pružiti besplatan smještaj za tjedan dana u rujnu potrebitoj obitelji. Moja baka je to radila desetljećima. U crkvi je bila aktivna te su joj slali djecu koja su bila ili bolesna ili ljude koji su trebali radi zdravstvenih teškoća more, objašnjava Kristina Meštrić.

Ova obitelj velikog srca objavila je svoju humanu nakanu putem Facebooka očekujući dva do tri odgovora. No, u samo 72 sata primili su gotovo 1000 mailova, kako onih kojima je smještaj bio namijenjen, tako i onih koji su također nudili smještaj. Od tih tisuća mailova što smo ih primili morali smo odrediti one koje možemo tehnički odraditi, provjeriti ljude koji će ih primiti, uvjete u koje dolaze. Jer bilo je djece koja su nepokretna, s teškim fizičkim poteškoćama, kaže Kristina.

Siniša Meštrić dodaje da su u 2014. ugostili, odnosno posredovali pri ugošćavanju 41 obitelji, dok je prošle godine 46 obitelji besplatno ljetovalo. Akcija je dobila naziv 'Val dobrote'. Bračni par Meštrić objašnjava kako je ovom akcijom htio probuditi u ljudima želju da pomognu bližnjima koje ne poznaju. Kristina i Siniša roditelji su dvoje malene djece te su ih na taj način željeli naučiti humanosti, davanju i nesebičnosti. 

Zadovoljstvo na licima te djece navede te da potpuno zaboraviš materijalnu stranu cijele priče, kažu. Skromno i samozatajno smatraju kako njihov čin ne zaslužuje nagradu Ponos Hrvatske jer kažu da nisu spasili ničiji život. Ali odlučni su da nastave akciju, pa će tako 'Val dobrote' u rujnu ove godine ponovo zapljusnuti mnogo potrebite djece i njihovih roditelja.