Ograničeno natjecanje iz informatike

To što informatika nije obvezan predmet u našim školama i učenici su zakinuti za jednu vrstu pismenosti, stvara probleme i na državnim natjecanjima. Dosad su se iz osnova informatike mogli natjecati učenici svih razreda srednje škole.

No kako informatiku učenici općih gimnazija imaju samo jednu godinu, u prvom ili drugom razredu, na današnjem natjecanju prema novim pravilima, mogli su sudjelovati samo učenici prvih i drugih razreda, što oni iz trećih i četvrtih smatraju nepravednim. Naime, učenici općih gimnazija slušaju je samo jednu godinu, matematičkih sve četiri.

Profesor Nikola Dmitrović, koji ne zna broj državnih i svjetskih prvaka kojima je bio mentor, za ovakav sustav natjecanja krivi to što informatika nije redovit predmet od osnovne škole. Da je informatika redovan predmet onda bi mogli složiti natjecanje prvih, drugih, trećih, četvrtih razreda  svaki bi imali svoje gradivo koje uče i polažu na natjecanjima, rekao je.

Ovako, kaže, nije bilo normalno da se u istoj kategoriji natječu svi učenici od 1. do 4. razreda No, pravila su se ipak trebala prije najaviti, a ne u zadnji tren jer je mnogo nepravdi vezano uz ovaj predmet. Ima li izgleda da se napokon uvede u sve razrede?