Ponos Hrvatske - Danijel Vuga brine o beskućnicima i vraća im vjeru u život

Svim malim ljudima koji su napravili veliko djelo Udruga Ponos Hrvatske već jedanaesti put dodjeljuje godišnja priznanja za hrabrost i humanost. U emisijama Dobro jutro, HrvatskaHrvatska uživo te na webu HRT-a od 22. prosinca pratimo dvadesetak priča dosad nepoznatih, hrabrih junaka.

Jedan od njih je i Danijel Vuga, koordinator Dnevnog boravka udruge Dom nade za beskućnike koji se, unatoč nemogućim uvjetima, trudi organizirati rad i pomoći ljudima bez krova nad glavom da imaju mjesto za odmor i osobnu higijenu. Ideja za dnevni boravak za beskućnike je zapravo došla od najboljeg izvora. Od samih beskućnika ili kako ih ja nazivam ekspertima iz iskustva. I to je najbolje zato što su mi oni sami mogli reći što je njihova potreba, objašnjava Danijel.

Potreba je da se imaju gdje ugrijati, s nekim porazgovarati, okupati se, obrijati, naučiti raditi na kompjutoru, napisati životopis. Potrebna im je pomoć, a bračni par Marijana i Danijel Vuga oduvijek je bio osjetljiv na patnje ljudi u nevolji. Svi mi shvaćamo zdravo za gotovo pristup toploj vodi, pristup grijanom prostoru, pravo da se istuširamo i obavimo osnovnu higijenu. Mi pokušavamo pružanjem ovakvih osnovnih minimalnih uvjeta dati nekome mogućnost da se osjeća kao ljudsko biće, dodaje Marijana.

I kada imaju osigurano prenoćište i hranu u pučkoj kuhinji, veći dio dana sve brojniji zagrebački beskućnici prepušteni su ulici. Svaki je dan za njih borba za preživljavanje. Marijana i Danijel kažu da ih kroz sve ovo, kao ljude, teologe i praktične vjernike - vodi ljubav prema Bogu koja je neodvojiva od ljubavi prema bližnjemu. Ne žale neprospavanih noći i svakodnevnih putovanja iz Duge Rese gdje žive do Zagreba u kojem rade i volontiraju.