Etno baština Gorskog kotara uskoro u muzeju

Delnice bi uskoro mogle dobiti etnografski muzej. Temelje za to postavio je Davor Grgurić, dugogodišnji skupljač starina, kojemu je cilj predstaviti bogatu etnobaštinu Delnica i Gorskog kotara.

Krajem prošle godine Davor Grgurić, Delničanin koji se već godinama bavi etno baštinom Gorskog kotara, osobito Delnica, potpisao je s Gradom Delnice darovnicu kojom u vlasništvo Grada ustupa 2 500 starih predmeta koje je prikupio tijekom posljednjih desetak godina. Ti će predmeti biti temelj je za uređenje budućeg Etnografskog muzeja Gorskog kotara.

Hiša - ili kuća Rački u središtu Delnica datira iz 18. stoljeća. Od nedavno je bogatija za 2 500 starih predmeta koje je marljivo, tijekom 12 godina prikupljao Davor Grgurić. 2004. sam s nekolicinom svojih prijatelja ovdje iz Delnica osnovao etno udrugu 'Prepelinec Delnice', budući da nas je tada povezivala strast za skupljanjem starina. Svi smo bili dugogodišnji skupljači starina koji su odlučili pridonijeti etnografskoj baštini Gorskog kotara i samih Delnica, ističe gospodin Grgurić.

Sve predmete Davor je donirao svojem gradu, a oni dolaze iz svih dijelova Gorskog kotara. U zbirci možete vidjeti predmete koji su vezani uz poljodjelstvo, različite goranske zanate, uz kućanstvo, uz život u polju, u šumi, ali isto tako i predmete vezane uz tradicijske nošnje i narodno rukotvorstvo.

Postavljeni su tako temelji za postav etnografskog muzeja u Delnicama, za koji je izrada dokumentacije pri samom kraju. Grad će ga pokušati prijaviti za financiranje iz europskih fondova. Pokušat ćemo ga financirati i iz nekih drugih izvora i na taj način oformiti jedan tradicionalni muzej u kojem će se moći vidjeti kako su živjeli naši stari, kaže Katarina Mihelčić, zamjenica gradonačelnika Delnica.

Pridonijeti donacijom starih predmeta mogu svi stanovnici Gorskog kotara.