Kako nastaju slatki suveniri samoborskih medičara

75 godina, odnosno već 4. naraštaj nastavljaju tradiciju samoborski medičari. Za emisiju Dobro ujutro, Hrvatska izradili su veliko licitarsko srce, a ekipa je snimila kako nastaju njihovi slatki suveniri.

Kuća u sredini Preradovićeve ulice u Samoboru čuva tradiciju dugu 75 godina. Izrada licitarskih proizvoda ovdje je obiteljski posao kojim se bavi već četvrta generacija. 'Medičarna Arko' dobila je ime po mom djedi Ivanu Arku koji je davne 1941. osnovao taj zlata vrijedan tradicijski obrt. U tom obrtu pomagala mu je i moja majka Amalija Arko i sve te tajne prenijela je na moju majku Silvestru Mucko, otkriva Brigita Mihina. Gospođa Silvestra sve je tajne zanata prenela kćeri Brigiti i unuku Domagojuneka oni nastave dalje, jer meni je dosta.

Generacijski je trud nagrađen mnogim nagradama i certifikatima. Kvalitetu dokazuju na sajmovima cijele godine. Moram još naglasiti da su licitari ušli na UNESCO-vu listu nematerijalne baštine, to je jako važno za sve nas licitare, koliko god nas ima u Hrvatskoj, a ima nas samo dvadeset. Eto, nismo samo priznati u Hrvatskoj nego i u svijetu, ističe gospođa Brigita.  

Prešli smo s riječi na djela i zavirili u proces nastajanja jestivih ukrasa. Za izradu tijesta potreban je šećer, brašno, pekarski kvasac i voda. Omjere ipak gospođa Brigita ne otkriva. Sve sastojke treba dobro izmjestiti, oblikovati kalupima u željeni oblik te ispeći – 7 minuta na 180 °C.

Ispečeni se licitari bojaju u rastopljenoj želatini i zatim stavljaju na dvotjedno sušenje.  Na kraju dolazi najzanimljiviji dio – ukrašavanje.

Sad kada znate postupak, licitare možete pokušati sami napraviti. Ako unesete dovoljno ljubavi, možda ćete ih i vi stvarati 75 godina.