70 godina Zajednice tehničke kulture

Hrvatska zajednica tehničke kulture (HZTK) je najviše nacionalno tijelo tehničke kulture čiji je rad u programu javnih potreba Republike Hrvatske definiran Zakonom o tehničkoj kulturi.

Cilj HZTK-a je razvoj i promocija tehničke kulture, a posebnu pozornost posvećuje izvanškolskim i izvannastavnom obrazovanju djece i mladih.

Ove godine obilježava se 70. godišnjica Hrvatske zajednice tehničke kulture, a to će biti i zajednički nazivnik svih aktivnosti u kojima će sudjelovati i članice Zajednice: Hrvatska udruga učeničkog zadrugarstva (405 učeničkih zadruga), Hrvatski astronautički i raketni savez (13 udruga), Hrvatski automodelarski savez (13 udruga), Hrvatski filmski savez (47 udruga), Hrvatski fotosavez (26 udruga), Hrvatski jedriličarski savez (121 udruga), Hrvatski kajakaški savez (33 udruge), Hrvatski radioamaterski savez (96 udruga), Hrvatski robotički savez (9 udruga), Hrvatski ronilački savez (205 udruga i 342 ronilačka centra tvrtke, d.o.o. ili trgovačka društva),  Hrvatski savez brodomaketara (7 udruga), Hrvatski savez CB radioklubova (7 udruga), Hrvatski savez informatičara (31 udruga), Hrvatski savez pedagoga tehničke kulture (18 županijskih/gradskih udruga), Udruga inovatora hrvatske (33 udruge i 11 inovativnih tvrtki).

U sklopu proslave 70. godišnjice, pokrenut će se čitav niz aktivnosti kojima će se promovirati tehnička kultura koja je danas neophodna za razvoj kako pojedinaca, kao i društva u cjelini.

Za uspješan tehnološki razvoj društva odnos mladih koji se životno žele baviti tehničkom djelatnošću trebao bi biti 40% u odnosu na 20% onih koji se žele baviti društvenim djelatnostima. Današnji postotak u Hrvatskoj je upravo obrnut  te je cilj HZTK-a promijeniti taj odnos, a kako bi ponovno mogli biti ponosni na nekog budućeg Teslu ili Rimca.


Da bi iz prve ruke provjerili kakvo je stanje s tehničkom kulturom među mladima ekipa emisije Dobro jutro, Hrvatska  svratila je u zagrebačku OŠ 'Julija Klovića' te razgovarala s Petrom Dobrićem, prof. fizike i njegovim uspješnim učenicima – robotičarima.