Astronauti uzgojili prvi cvijet u svemiru

Astronauti s Međunarodne svemirske postaje uspjeli su uzgojiti prvi cvijet u svemiru, objavio je na Twitteru američki astronaut Scott Kelly.

Predstavljamo vam prvi cvijet u svemiru, napisao je Kelly i objavio fotografiju procvjetale narančaste cinije. Ciniju je na Zemlji lako uzgojiti, ali svemirsko vrtlarstvo prožeto je problemima. Klijanje u mikrogravitaciji astronautima je dosad bio najveći problem u uzgoju biljaka.

Cinije u prosincu nisu bile u najboljem stanju zbog pojave plijesni, ali su se oporavile na Kellyjevoj njezi, priopćila je NASA. Uzgoj cvijeća dio je šireg projekta američke svemirske agencije nazvanog 'Veggie' i posvećenog kultivaciji biljaka u svemiru. Krajnji je cilj proizvodnja hrane za pokušaj neke buduće ljudske misije na Mars, što će biti jedan od ključnih faktora za njezin uspjeh.

Astronauti su prošle godine već imali prvu berbu salate, a prve rajčice očekuju 2017. godine. Biljke se uzgajaju bez zemlje, u posebnoj otopini vode i hranjivih tvari. Biljkama tako ne treba toliko vode i gnojiva i rastu triput brže nego u zemlji.