Lovrinović: Erik Nielsen je drugorazredni činovnik strane banke

Mirovinski sustav je teško bolestan. Nije to lako riješiti. Za isplatu mirovina godišnje fali 17 milijardi kuna, rekao je Ivan Lovrinović, ekonomski strateg Mosta, u HRT-ovom Studiju 4 predlažući javnu raspravu o pitanju drugog mirovinskog stupa. 

Za isplatu mirovina godišnje se u Hrvatskoj troši 35 milijardi kuna, a od toga fali 17. U prvi mirovinski stup uplaćuje se 15%, a u drugi 5%. Stoga, ako nam fali tih 17 mlrd. kn godišnje za isplatu mirovina, onda se više ne bi uplaćivalo 5% u drugi stup, već u prvi te bi se troškovi smanjili sa 17 mlrd. na 12 mlrd. kn, kazao je Lovrinović.

Peticija ekonomista i pravnika protiv zamrzavanja 2. stupa

Nastojao je objasniti stanovništvu da mirovinskom reformom nikome ništa ne bi bilo uzeto. Bio prvi ili drugi stup, uvijek će vam država isplaćivati mirovine iz doprinosa, ali budući da doprinosi nisu dovoljni, onda iz poreza. Ako bi se napravio ovaj model da se prebace sredstva iz drugog u prvi mirovinski stup imali bismo manji deficit, manji javni dug i izašli bismo iz procedure prekomjernog proračunskog deficita, izjavio je. Svima nam je jasno da ovo nije finalno rješenje. No ostaje vam još kao opcija i treći mirovinski stup za one koji više zarađuju, smatra Lovrinović. Ovo pitanje je važno. To je priča za javnu raspravu. Moraju se sučeliti argumenti. Možda to treba staviti na referendum. Ljude treba educirati da je ovo sustav koji ne daje dobre rezultate, a preko 90% ih nema pojma o čemu se tu radi, istaknuo je glavni Mostov ekonomski strateg.

Kako bi što više građanima približio stanje u mirovinskom sustavu, za kojeg ponavlja da je neodrživ, kazao je da su 1990. tri radnika radila za jednog umirovljenika, a danas svega 1,2 radnika. Prema mišljenju Lovrinovića 20 godina smo zarobljenici priča o lažnoj stabilnosti. Monetarna reforma počinje od zakona o HNB-u. Suština monetarne reforme je da se središnje bankarstvo europeizira, kazao je. Nije želio konkretno odgovoriti je li on Mostov kandidat za ministra gospodarstva ili financija. Ja sam zastupnik u saboru. Ljudi su me izabrali zbog svega što govorim. Njima ću polagati račune. Sve ćemo vidjeti, ne bježim ni od kakve odgovornosti, zaključio je Lovrinović.    

Histerični napadi na mene znak su da su otvorene najvažnije teme, napisao je Ivan Lovrinović na svom Facebook profilu, nazvavši drugorazrednim činovinikom Erika Nielsena, glavnog ekonomista UniCredit banke, organizatora investicijske konferencije u Kitzbühelu i predstavnika vjerovnika na toj konferenciji. Podsjetimo, HRT je u emisiji Druga strana objavio intervju Željka Karduma s Erikom Nielsenom.

Zahvaljujem udruzi Franak na potpori jer moramo biti svjesni da samo zajedničkim naporima možemo riješiti ovaj i druge teške probleme u Hrvatskoj. Poduprli ste me na izborima i bit ću vaš glas u Saboru i široj javnosti, napisao je Lovrinović na svom Facebook profilu. Napadi kojima sam izložen u posljednje vrijeme pokazuju tko se plaši promjena i želi sačuvati svoje pozicije. Otvorio sam dvije važne teme: monetarna reforma i drugi mirovinski stup. Sada se moraju napraviti državnički potezi, promijeniti ekonomska i monetarna politika jer će u suprotnom nastupiti kolaps. Drugorazredni činovnik jedne strane banke u udarnim terminima HRT dobiva priliku da se izravno miješa u našu unutrašnju politiku i monetarni sustav. Neviđeno i nedopustivo! Cilj je da me se marginalizira i proglasi opasnim tipom koji želi svojim neznanjem destabilizirati za njih savršeni sustav koji im je cijelo vrijeme jamčio stabilne zarade i neodgovornost u poslovanju poput problema "švicarac". Sada će se pokazati tko će se svrstati na koju stranu i što možemo očekivati u bliskoj budućnosti. Neću vas iznevjeriti, napisao je.

Predrag Bejaković, znanstveni savjetnik iz Instituta za financije, izjavio je za  HRT-ov Studio 4 da je opasno igranje mirovinskim stupom. Opasne su i bilo kakve nepromišljene, brzoplete reforme koje nisu dovoljno utemeljene, kazao je. Petar Vlaić, iz Erste Plavog mirovinskog fonda i predsjednik Udruženja obveznih mirovinskih fondova, nada se da će mirovinska reforma ići u pozitivnom smjeru. Mi moramo danas štedjeti da bi mogli imati adekvatne mirovine u budućnosti, a ja se nadam da će mirovinska reforma završiti s tim da će izdvajanja u drugi stup se povećati, rekao je Vlaić.    

Institut za javne financije ocijenio je da Izvješće o radu Vlade u mandatu 2011. do 2015., unatoč opširnosti ne sadrži ključne informacije o financijskim aktivnostima Vlade i njenim fiskalnim i gospodarskim posljedica. Navodi i da nije pregledno niti informativno te ne može poslužiti kao temelj za ocjenu rada Vlade i ne može mu se dati prolazna ocjena.