'Gačanski park hrvatske memorije', jedinstveni prikaz naše povijesti

U središnjem dijelu grada Otočca, u parku otočke crkve Presvetoga Trojstva izgrađen je 'Gačanski park hrvatske memorije'. Riječ je o povijesnom prikazu na kamenim skulpturama koji je vezan uz taj kraj i ljude zaslužne za lokalnu i nacionalnu povijest, čime se ističe da hrvatska državnost odatle vuče svoje korijene.

Katedra Čakavskog sabora pokrajine Gacke predložila je da se tim kamenim blokovima da određeni skulptorski sadržaj s tim da svaki blok ponese jedno od glagoljskih slova. Slijedeći tu misao nastale su ukupno 32 skulpture čime je ispričana priča u kamenu od početka 9. stoljeća, a završila s 21. stoljećem. 

Ovaj je park uređen kako bi nas podsjetio od kuda smo i od kada vučemo korijene, poručili su začetnici ideje Gospićko-senjska biskupija i Katedra čakavskog sabora pokrajine Gacke. Na 32 kamene skulpture uklesana su glagoljska slova, pismo koje je obilježilo hrvatsku povijest kao i velikani koji su je stvarali, a upravo se oni spominju u tom kraju u raznim povijesnim izvorima.

Od ideje do završetka projekta prošlo je skoro desetljeće. Odrađeno je nekoliko kiparskih kolonija na kojima je pulski kipar Šime Vidulin okupio domaće i inozemne umjetnike koji su ideju parka memorije pretvorili u novi povijesno-kulturni sadržaj Otočca i Gacke.

Na svakoj je skulpturi jedna od važnih osoba ili neki mali dio povijesti, a punu informaciju o njemu, njegovom značenju i mjestu u povijesti posjetitelj može dobiti virtualnim putem.